Dostupni linkovi

Izetbegović: Zbog agresivne politike Dodika stiče se dojam njegove dominacije 


Milorad Dodik i Bakir Izetbegović

Ponekad se zbog agresivne politike Milorada Dodika stiče dojam njegove dominacije, on dobro pravi probleme, ali Republika Srpska je prezadužen entitet, a Federacija BiH je došla u situaciju da je samoodrživa prvi put poslije rata, poručio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas u Travniku, navodi se u izvještaju agencije Fena.

Lider te stranke rekao je da bošnjački privrednici drže cijelu državu te da bi bez njih i Republika Srpska padala.

"Tamo radnik ima 20 posto manja primanja nego naš radnik. Veliki sistemi su bolesni. Da nije naših privrednika, sve bi teže išlo, stvara se pogrešna slika, mi držimo ovu zemlju, mi smo cement koji na svaki način drži", istakao je Izetbegović.

Naglasio je i da je pogrešno porediti Dodika sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem.

"Mi sa HDZ-om imamo svoje probleme, ali generalno mi isto vidimo bitne stvari, kada je u pitanju evropski, NATO i put stabilnost zemlje. Nema želja za stvaranjem trećeg entiteta", rekao je Izetbegović te naveo da je treći entitet 'babaroga kojom su Bošnjaci prepadani'.

Čović je, dodao je, prije mjesec u Mostaru rekao da njihove ambicije nisu treći entitet.

"S obzirom na opadanje broja Hrvata u BiH, njihove ambicije su da se naprave kapsule unutar institucija, koje će bez obzira koliko ih bude bilo držati neke paritete", naveo je Izetbegović.

Požalio se i na angažman međunarodne zajednice, PIC-a i OHR-a, navodeći da se nedovoljno odlučno i konkretno suprotstavljaju, da su dopustili da se prelaze crvene linije koje je teško vratiti nazad.

XS
SM
MD
LG