Dostupni linkovi

Dodik u Minsku: Europa ima problema i sve manje nudi rješenja


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Moldavije Igor Dodon
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Moldavije Igor Dodon

Tokom posjete Bjelorusiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik susreo se sa predsjednikom Republike Moldavije Igorom Dodonom koji je rekao da je situacija u njegovoj zemlјi složena i da je zemlјa podijelјena između Rusije i EU. Istaknuo je da neće nastupati ni za Ruse, ni za Amerikance, već za svoju zemlјu – Moldaviju. Predsjednik Dodon je naglasio da njegova zemlјa ne želi u NATO savez, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

“Moja stranka /Socijalistička stranka/ koja je pobijedila na izborima je za Rusiju, a protiv NATO-a. Našli smo zajednički jezik sa partijom koja je protiv Rusije a za NATO, i stavili smo moratorij na sukobe. Ovakvu vlast podržava 80 odsto stanovništva u Moldaviji. Nastavit ćemo sa putem u EU, ali nećemo u NATO i imaćemo dobre odnose sa Rusijom, EU i Amerikom. Ovaj naš konsenzus podržava i EU i Rusija. Takvog primjera nema u regiji”, rekao je predsjednik Dodon. Dodao je da će ovaj konsenzus koji su postigli sačuvati bar nekoliko godina i poželio da i BiH postigne konsenzus kada je riječ o EU i NATO integracijama.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je u BiH situacija još složenija - tri naroda, tri vjere i snažna nazočnost međunarodnog faktora sa visokim predstavnikom.

“Moratorij koji je postignut u Moldaviji je dobra priča. I mi u BiH moramo krenuti u rješavanje mnogih pitanja. U BiH još nije formirano Vijeće ministara, tu postoji zastoj, ali konture se naziru i nadam se da ćemo neka pitanja u svezi s tim brzo završiti”, rekao je predsjedatelj Dodik.

Naglasio je da je stanje u BiH, uprkos svemu, stabilno i da nema posebne nestabilnosti, napomenuvši da je BiH dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

“Pokušavamo dobiti kandidatski status kao i vi u Moldaviji. Tu nam predstoji mnogo izazova. Postoji načelna suglasnost u BiH u svezi sa europskim putem, ali Europa ima problema i sve manje nudi rješenja. Postavlјaju nam i visoke standarde, koje ćemo teško dostići”, istaknuo je predsjedatelj Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je predsjednika Dodona da je i BiH podijelјena u svezi sa integracijama u NATO savez.

„Republika Srpska ne želi NATO, zalažemo se za vojnu neutralnost, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Bošnjaci žele suglasnost za NATO kao uvjet za formiranje Vijeća ministara. Mi ćemo nastaviti suradnju sa NATO-om, ali smo protiv članstva”, naglasio je Dodik i podsjetio da je NATO 1995. godine bombardirao Srbe te da je, prema anketama, više od 90 odsto Srba protiv članstva u taj vojni savez. Ocijenio je da će pitanje članstva u NATO-u i dalјe biti pitanje polarizacije u BiH.

Sugovornici su se suglasili da je potrebno pobolјšati suradnju na svim polјima, od gospodarske do kulturne, a posebice je ukazano na mogućnosti ekonomske suradnje na razini gospodarskih komora, koje bi trebalo da naprave plan moguće suradnje. Izrazili su nadu da će ta suradnja ubuduće biti na kvalitetnijoj razini, te da bi na jesen trebalo krenuti sa nekim zajedničkim aktivnostima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je predsjednika Republike Moldavije da u narednom razdoblju posjeti BiH, što je on prihvatio.

Sastanku su nazočili savjetnik člana Predsjedništva BiH Želјka Komšića, Slaven Kovačević i savjetnik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Damir Džanko.

XS
SM
MD
LG