Dostupni linkovi

Klinički centar Niš: Roditeljima ’nestalih beba’ od 1. jula dostupna arhiva


Transparent sa jednog od protesta roditelja u Beogradu

Klinički centar (KC) u Nišu saopštio je da će od 1. jula početi da radi komisija koja će imati zadatak da izda na uvid dokumentaciju ili fotokopije dokumenata iz svojih arhiva roditeljima koji sumnjaju da su im deca ukradena iz porodiliša.

Kako se navodi u saopštenju, komisiju će činiti medicinski radnici i službenici pravne službe niškog KC.

Odluka o formiranju komisije usledila je posle sastanka predstavnika Kliničkog centra sa članovima Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“, a nakon što je to udruženje saopštilo da je pronađeno na desetine kutija medicinske dokumentacije koju je KC Niš, kako tvrde u udruženju, namerno sklonjeni u Knez Selo kod Niša da bi se omela istraga.

U niškom Kliničkom centru te tvrdnje ocenjuju kao neistinite.

„Nakon preseljenja Klinike i napuštanja objekta u Knez Selu, preseljena je i sva medicisnka dokumentacija, koju po Zakonu, svaka zdravstvena ustanova ima obavezu da čuva i stara se o njenoj bezbednosti“, saopštio je KC Niš.

Takođe dodaju da je 17. decembra 2018. godine formirana posebna komisija, sastavljena isključivo od zaposlenih u Kliničkom centru Niš, koja je imala zadatak da pristupi pregledu celokupne arhive KC Niš, koja se nalazila u objektu u Knez Selu, sortira istu, objedini je i skladišti je u prostoru Kliničkog centra Niš.

Povodom najave o početku rada komisije, Vukica Balujev, koordinatorka za Niš u udruženju Beogradske grupe roditelja nestalih beba, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne očekuje da će doći do novih informacija.

„Nemam neku nadu da ću dobiti nešto više od onoga što sam već dobila. Dobila sam samo protokol porođaja, protokol bebi bloka. Iz bolnice nisam dobila ni potvrdu o smrti deteta niti nalaz obdukcije. Bolnica mi čak nije dala ni prijavu o rođenju deteta. Izgubljena je komplet istorija. Ta komisija će početi da radi od prvog jula. Zar mislite da će osoblje sa Odeljenja za ginekologiju neće da pregleda šta imaju u tim kutijama? Oni znaju šta imaju u tim kutijama, tamo mogu da potraže sva naša imena i da opet sklone ako tu ima nešto eventualno zaključano“, kaže Vukica Balujev.

Zatvorena vrata institucija za roditelje nestalih beba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00


Više od dve hiljade roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Komitet ministara Saveta Evrope je 6. juna ove godine ponovo zatražio od Srbije da usvoji nacrt zakona o nestalim bebama, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine, Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

XS
SM
MD
LG