Dostupni linkovi

Vučić: Poslao sam Đurića u Berlin, ali Pariza neće biti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić išao je u Berlin na sastanak sa delegacijom Prištine kako bi se pripremio sastanak u Parizu, ali tog sastanka ipak neće biti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi se u izvještaju Bete.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da je on Đurića poslao na taj sastanak i da to nije nikakva tajna.

"Nema nikave tajne, to je priprema sastanka pred Pariz. Marka Đurića sam poslao ja da učestvuje u pripremi tog sastanka i rekao sam da Srbija bude konstruktivna da želimo nastavak dijaloga i da se ukinu takse, ali Albancima ne pada na pamet i nema rezultata", rekao je Vučić.

On je kazao i da su Nemci i Francuzi dobro razumeli ko ne želi dijaliog i ko ga koči i ko bi želeo da se umesto Evrope dijalogom bavi samo neko drugi.

"Mi ne kažemo da taj neko drugi ne treba da se pita mi samo kažemo da ne može samo taj drugi da se pita. Reč je naravno o SAD", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić toko sastanka sa bjeloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić toko sastanka sa bjeloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom

​Vučić se nalazi u Minsku gdje se sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o političkoj, ekonomskoj i vojnoj saradnji dve zemlje i ocenio da je neophodno da se poveća trgovinska razmena.

"Prošle godine imali smo rekordnu trgovinsku razmenu ali ona mora da bude i mnogo veća od 143 miliona dolara. Mora da bude mnogo veća", rekao je Vučić novinarima u Minsku i ocenio da odnosi na ekonomskom nivou moraju da budu bolji jer su politički odnosi Srbije i Belorusije već na najvišem nivou.

Vučić je tokom obraćanja novinarima saopštio da je Srbija skinuta sa liste zemalja sa "sistemskim manjkavostima" u borbi protiv terorizma i pranja novca Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF).

Do ovog trenutka ova informacija na zvaničnom sajtu FATF nije objavljena.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da je srećan zbog toga kao i zbog toga što je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima sa rokom dospeća od 10 godina po kuponskoj stopi od 1,5 odsto, odnosno stopi prinosa od 1,6 odsto.

On je kazao da Srbija više nema nikakvo opterećenje što se tiče ekonomije, ali da "zbog Kosova ne može da se raduje".

"Dajući nam ovako nisku kamatnu stopu od 1,61 odsto a da su pritom uzeli sve rizike i oko Kosova. Da nema tog problema bila bi još niža kamate, neko bi rekao džabe novac na medjunarodnom tržištu", rekao je Vučić, prenosi agencija Beta.

Vučić je rekao i da je sa Lukašenkom već dogovorio njegovu skoru posetu Beogradu.

Počitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG