Dostupni linkovi

Salvini: Neophodna hrabra reforma poreznog sistema


Mateo Salvini

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da će otići sa funkcije ukoliko ne bude uspio u namjeri da sprovede smanjenje poreza od najmanje deset milijardi evra, prenosi Rojters.

Italija sa EU vodi razgovore o reviziji budžeta kako bi pokušala da spriječi pokretanje disciplinske procedure zbog prevelikih dugovanja.

Analitičari ističu da je Salvini, koji je zamjenik premijera, ohrabren zbog dobrih rezultata njegove partije Liga na lokalnim i izborima za Evropski parlament i da je zato kao jedan od prioriteta administracije stavio smanjenje poreza.

"Problem je da nema ozbiljnih smanjenja poreza koji bi mogli iznositi manje od deset milijardi evra. Italiji je neophodna hrabra reforma poreskog sistema. Dužnost mi je da to uradim i ako u tome ne uspijem, reći ću zbogom i napustiti funkciju", izjavio je Salvini, prenosi dnevnik "Korijere de la sera".

Italijanska Vlada koju čini koalicija partije Liga i pokret Pet zvijezda insistira na smanjenju poreza za koje navode da će pomoći u pokretanju slabog ekonomskog rasta.

Salvini je izrazio zadovoljstvo što će iskoristiti svaku uštedu iz ovogodišnjeg budžeta za smanjenje deficita.

Rim računa na uštedu od najmanje tri milijarde evra za smanjenje budžetskog deficita sa trenutnih 2,4 odsto na 2,1 ili 2,2 odsto.

Italijanski premijer Đuzepe Konte naveo je za "Korijere de la sera" da će u narednim danima biti jasno da li EU takođe traži obećanja i za budžet za 2020. godinu.

XS
SM
MD
LG