Dostupni linkovi

Lideri EU usvojili Strategijski program, teška rasprava o novim čelnicima Unije


Evropski parlament
Evropski parlament

Lideri Evropske unije sinoć su u Briselu usvojili Strategijski program 2019-2024 za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a teška rasprava vodi se oko izbora novih čelnika, naročito Evropske komisije, kao i Evropskog saveta, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta, prenosi Beta.

Izvori na zasedanju preneli su novinarima da šefovi država ili vlada EU žele da u tome imaju ključnu ulogu, ali i da ujedno obezbede podršku u Evropskom parlamentu, gde nijedna grupacija političkih stranaka na nedavnim izborima nije dobila veću prednost.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timermans i liberala-centra Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

Strategijskom programu 2019-2024 kao prioriteti su postavljeni: zaštita građana i sloboda, razvitak snažne ekonomske baze, izgradnja klimatski čiste, zelene, poštene i socijalne Evrope, kao i pospešenje evropskih interesa i vrednost na svetskoj ravni.

U Strategiji se navode mere za jačanje bezbednosti na spoljnim granicama EU i nadzor migracije, obezbeđenje više sredstava za suzbijanje dezinformacija štetnih po demokratiju, kao i bolje usaglašena industrijska politika, istraživanje i ulaganja u digitalne tehnologije.

XS
SM
MD
LG