Dostupni linkovi

Lajčak u BiH: Ono što NATO nudi je dobro za ovu zemlju


Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Slovačke
Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Slovačke

Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Slovačke, tokom dvodnevne posjete Sarajevu sastao se sa nizom bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao je kako se traži rješenje za uspostavu vlasti koje neće biti niti gubitak niti dobitak ni za jednu partiju, te da će Bosna i Hercegovina kao država biti na dobitku.

Lajčak se tokom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini sastao sa liderima Saveza nezavisnih socijialdemokrata, Stranke Demokatske Akcije i Hrvatske Demokratske Zajednice BIH.

"Mislim da je glavni cilj mojih razgovora bio da se bavimo pitanjem uspostave organa vlasti i vlada. Tu imaju dva glavna pitanja, odnos prema NATO-u i odnos prema Izbornom zakonu", rekao je Lajčak.

Dodao je da BiH nema zajednički stav po pitanju NATO-a, ali da je ovaj nivo saradnje u interesu BiH, te da je nakon razgovora sa predsjednicima stranaka optimističniji nego što je bio ranije.

„Postoji želja da se nađe rješenje. To neće biti pobjeda jednih protiv drugih. Ono što NATO nudi je dobro za ovu zemlju", dodao je on.

Kada je riječ o proširenju Evropske unije naveo je da to pitanje više „nije toliko popularno“, jer se Evropska unija proteklih 10 godina bavila i svojim izazovima poput finansijske krize migracijska kriza, Brexita, i dodao da EU rješava pitanje svoje budućnosti, kao što je budžet za sedam godina i formiranje novih institucija vlasti.

Kazao je kako je Evropska Unija shvatila kako je budućnost regiona i njena odgovornost, no za pristupanje Uniji neće biti nikakvih prečica ili olakšanja.

„Vi treba da donesete te odluke koje treba da donesete, imate putokaz, a to je četrnaest tačaka i treba u tom pravcu da se ide. I ako vi uradite svoj dio posla, onda će i EU uraditi svoj dio posla, kao što sam siguran da ćemo u oktobru pozvati Sjevernu Makedoniju da počne pregovore o pristupanju“, rekao je Lajčak.

XS
SM
MD
LG