Dostupni linkovi

Erdoan: Turska u julu preuzima ruske rakete S-400


Redžep Tajip Erdoan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da Ankara očekuje da preuzme ruske odbrambene raketne sisteme S-400 sledećeg meseca i da se čvrsto opire američkom protivljenju po tom pitanju.

Obraćajući se grupi stranih novinara, Erdoan je danas ponovio da je dogovor s Rusijom zapečaćen i da Turska neće odustati od S-400, uprkos bučnom protivljenu Vašingtona. Erdoan je negirao da su SAD ponudile Turskoj "prikladan" sporazum koji bi Ankari omogućio da kupi američke raketne sisteme Patriot umesto ruskog oružja.

"Ovaj posao je završen za nas i za Rusiju. Obučavanje osoblja je okončano. Verujem da će isporuka biti u prvih 15 dana sledećeg meseca", kazao je turski predsednik.

Odluka Ankare da kupi ruske odbrambene sisteme zategla je odnose Turske i SAD, dve članice NATO.

SAD navode da je ruski sistem S-400 nekompatibilan s opremom NATO i da predstavlja rizik za program borbenih aviona F-35. Vašington je upozorio da će Turska biti isključena iz tog programa i da bi mogla da bude suočena sa sankcijama.

Erdoan koji sledeće nedelje treba da se sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu G20, rekao je da se nada da će odvratiti SAD od uvođenja sankcija Turskoj.

SAD ne bi želele da izgube saveznika kao što je Turska, kazao je Erdoan i dodao da će podržati uvođenje kontramera u slučaju bilo kakvih američkih sankcija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG