Dostupni linkovi

Malezijski premijer: Rusija ‘žrtveni jarac’ u slučaju MH17


Ostaci maleizjskog aviona na letu MH17 oborenog u istočnoj Ukrajini 2014. godine
Ostaci maleizjskog aviona na letu MH17 oborenog u istočnoj Ukrajini 2014. godine

Malezijski premijer Mahathir Mohamad je izjavio da je Rusija “žrtveni jarac” u slučaju obaranja malezijskog aviona na letu MH17 dovodeći u pitanju objektivnost istrage ove tragedije iz 2014. godine, prenosi Rojters.

Međunarodni istražni tim je saopštio da će se tri lica ruske nacionalnosti i jedno ukrajinske suočiti sa optužbama za ubistvo 298 putnika i članova posade aviona koji je oboren u istočnoj Ukrajini.

“Prilično smo nezadovoljni jer je od samog početka to bio politički slučaj kako bi se optužila Rusija. Pre nego što su počeli istragu, već su rekli Rusija. Sada kažu da imaju dokaz. Teško to možemo da prihvatimo”, kazao je Mohamad.

MH17 je oboren 17. jula 2014. nad teritorijom koju kontrolišu proruski separatisti, na letu iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru. Stradali su svi putnici i članovi posade.

Rusija je odbacila bilo kakvu umešanost.

Komentar malezijskog premijera je u suprotnosti sa stavom predstavnika njegove zemlje u komisiji u kojoj su još eksperti iz četiri zemje.

Na konferenciji za novinare u sredu u Holandiji, međunarodni tim je označio četiri lica kao odgovorne za obaranje aviona: Rusi Sergej Dubinski,
Oleg Pulatov i Igor Girkin, i Ukrajinac Leonid Harčenko.

Glavni holandski tužilac Fred Vesterbeke je izjavio da se veruje da su osumnjičeni odgovorni za transportovanje ruske rakete na istok Ukrajine sa “ciljem da obore avion”.

Na istoj konferenciji, malezijski tužilac Mohamad Hanafiah bin Zakaria je kazao novinarima da su nalazi “zasnovani na opširnoj istrazi. Podržavamo ih”. U istražnom timu su i tužioci iz Australije, Ukrajine i Belgije.

Međutim, malezijski premijer je kazao da ne veruje da su Rusi umešani u ovaj slučaj te da nalazi istražnog tima počivaju na “glasinama”.

“Očekujem da svi teže da utvrde istinu”, dodao je Mahathir Mohamad.

XS
SM
MD
LG