Dostupni linkovi

Mađarska: Doživotna robija krijumčarima zbog smrti 71 migranta


Presuda krijumčarima u Segedinu
Presuda krijumčarima u Segedinu

Mađarski sud u Segedinu je osudio četiri krijumčara ljudima na doživotni zatvor zbog smrti 71 migranta, čija su raspadnuta tela nađena u kamionu-hladnjači ostavljenom na autoputu u Austriji 2015. godine blizu Pandorfa u blizini mađarske granice.

Smrt 59 muškarca, osam žena i četvoro dece iz Sirije, Iraka i Avganistana šokirala je Evropu u trenutku kada se suočavala sa prilivom od milion migranata.

To je bila najveća tragedija u vreme izbegličke krize kada su mnogi bežeći od rata i siromaštva na Bliskom istoku, Africi i Aziji pokušavali da se preko Balkana i drugih ruta domognu Evrope.

“Stradanja u tom kamionu su bila nepojmljiva ljudskom umu, kao i potpuna ravnodušnost počinilaca prema smrti 71 lica. Stoga, za one koji su imali ključnu ulogu, nema nikakve sumnji da je jedino maksimalna kazna srazmerna njihovom zločinu, a to je doživotna robija bez mogućnosti skraćenja”, izjavio je predsedavajući sudskog veća Erik Mezaloki.

Doduše, jedan od osuđenih će kasnije imati pravo da traži uslovno oslobađanje.

Vođa ove grupe Avganistanac Lahoo Samsurjamal i tri bugarska državljanina Metodi Georgiev, Vencislav Todorov i Ivajlo Stojanov su osuđeni za ubistvo jer su odbili da zaustave kamion i otvore vrata kako bi ušao vazduh unutra, uprkos očajničkim molbama migranata.

Uviđajući da će se ugušiti, oni su udarali u vrata i vrištali kako bi skrenuli pažnju vozača, rekao je istražni sudija.

Predsedavajući sudija Mezaloki je rekao da je vođa krijumčara Samsurjamal naredio vozaču da ne otvara vrata kamiona koji je putovao od iz Mađarske preko Austrije ka Nemačkoj.

Temperatura je brzo rasla i vozač je stao na autoputu da proveri uređaj za hlađenje, ali nije otvorio zadnja vrata.

“Najpre su stali u 6 sati izutra, ali su žrtve bile veoma glasne pa je Georgijev nalozio Todorovu i Stojanovu da nastave vožnju. Pokušali su da se izvuku i po cenu ljudskih života. Sat kasnije instrukcija je bila da li se migranti još čuju, ako ne, da zaustave kamion i nestanu. U to vreme, već 68 migranata je umrlo”, precizirao je sudija Mezaloki.

Svi migranti u hladnjači su preminuli dva sata nakon što su krijumčari nestali.

To je finalna presuda. Prethodno su četvorica krijumčara bila osuđena na 25 godina.

Sud je zbog istog slučaja osudio još deset osoba, uglavnom bugarske nacionalnosti, na zatvorske kazne od tri do 12 godina. Trojica muškaraca osuđena su u bekstvu.

Iako je kamion sa preminulim migrantima pronađen u Austriji, krijumčarima je suđeno u Mađarskoj gde je započeo “put smrti”.

Na vrhuncu migrantske krize 2015, ova krijumčarska grupa je dnevno prebacivala do 100 migranata iz Mađarske u Austriju ili Nemačku, kazao je tužilac.


XS
SM
MD
LG