Dostupni linkovi

Ukupno 47 godina zatvora za zločine u Lovasu


Optuženi za ratni zločin u hrvatskom selu Lovas 1991. godine danas su proglašeni krivim pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Proglašeni su krivim za zločin protiv čovečnosti u saizvršilaštvu, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovečno postupanje.

Milan Devčić je osuđen na 8 godina zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Željko Krnjajić, Zoran Kosjer i Jovan Dimitrijević na po 6 godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na po 5 godina, a Radisav Josipović na 4 godine.

Kako je navedeno, visina kazne limitirana je visinom prvih kazni i činjenicom da tužilaštvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret.

Optuženi, pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije i paravojne formacije "Dušan Silni", terete se da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Optuženi su i da su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, dok su u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala još tri civila.

XS
SM
MD
LG