Dostupni linkovi

Brnabić: Bez sastanka u Parizu, propuštena prilika


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da julskog sastanka predstavnika Beograda i Prištine verovatno neće biti i da je razočarana jer ne zna šta je alternativa dijalogu, a da je propuštena ogromna prilika jer su "neki u potpunosti nerazumni".

Ona je na kraju posete Francuskoj rekla da svi prave paralelu sa Prespanskim sporazumom koji je postignut između Severne Makedonije i Grčke, ali da su za kompromis, kao u tom slučaju, potrebne dve strane.

"Ovde očigledno nemamo dve strane koje su spremne za bilo kakav kompromis", izjavila je Brnabić i dodala da se nada da će neko uspeti da razgovara s Prištinom o tome "šta je pametno za budućnost".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je „99 odsto siguran“ da sastanka u Parizu neće biti jer kako je naveo, Albanci nisu spremni da razgovaraju „ni o čemu važnom“.

Gostujući na televiziji Pink, Vučić je rekao da mu se čini da su kosovski Albanci želeli da na posredan način pošalju poruku Nemcima i Francuzima da Evropljani ne treba da rešavaju problem Kosova.

„Sa 99 odsto sigurnosti mogu kažem da Pariza neće biti“, kazao je Vučić i ocenio da su Nemci i Francuzi „dobro razumeli“ poruku koju im je kako je rekao, poslala Priština.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da postoji mogućnost da se samit u Parizu odloži.

„Ukoliko pripreme budu dobro tekle, on će se sigurno održati, a ukoliko ne, moguće je da će da se odloži“, kazao je Haradinaj u četvrtak na konferenciji za medije.

On je dodao da postoji koordinacija između zvaničnika koji će otputovati za Pariz, na čemu se on lično zalagao.

Samit u Parizu najavljen je nakon onog u Berlinu krajem aprila, u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

XS
SM
MD
LG