Dostupni linkovi

Sud na Kosovu odbacio žalbe advokata uhapšenih 28. maja


Kosovska policija tokom akcije 28. maja, Zubin Potok

Apelacioni sud Kosova odbacio je žalbe advokata uhapšenih tokom akcije na severu Kosova 28. maja, kojima je određen jednomesečni pritvor.

U akciji je uhapšena 31 osoba.

Prema odluci Specijalnog tužilaštva Kosova dvoje uhapšenih osumnjičeni su za krivična dela "učešće ili organizacija kriminalne grupe i veza sa krivičnim delima i zloupotreba službenog položaja".

Jedanaestoro su osumnjičeni za krivična dela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe, zabranjena trgovina i izbegavanje obaveznih plaćanja carinske takse".

Sedamnaestoro se sumnjiči za krivična dela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim delima zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i uzimanje mita".

Advokat Miloš Delević u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da je odluka Apelacionog suda zakasnela i u suprotnosti sa načelom hitnosti koje mora da se poštuje kada su u pitanju pritvorski predmeti, ističući da su advokati žalbe uložili 3. juna, a da je rok u kom bi sud trebalo da donese rešenje 48 sati.

Apelacioni sud u odluci navodi da postoji rizik da optuženi mogu pobeći kako bi izbegli krivičnu odgovornost, mogli uticati na dokaze ili svedoke ili mogu ponoviti ili počiniti novo krivično delo.

Tokom policijske akcije na severu Kosova 28. maja, pritvoreno je 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, četiri albanske i četiri bošnjačke nacionalnosti.

Hapšenja na Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG