Dostupni linkovi

Inzko: Vlast u Bihaću ne može sama riješiti migrantsku krizu


U.S. -- The international peace envoy to Bosnia Valentin Inzko addresses the UN Security Council in new York, 13Nov2012
U.S. -- The international peace envoy to Bosnia Valentin Inzko addresses the UN Security Council in new York, 13Nov2012

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira nakon dvodnevne sjednice upozorili su bosanskohercegovačke vlasti na kašnjenje provedbe izbornih rezultata. Sa žaljenjem su konstatovali da je proteklo više od osam mjeseci da vlasti još nisu formirane na državnom nivou, na nivou Federacije BiH i u nekoliko kantona.

„Nakon opštih izbora nastavljeno je sa neodgovornom retorikom, kojom se produbljuju podjele i sa političkim potezima uključujući i osporavanje teritorijalnog integriteta BiH i državnih institucija kao što su pozivanje na otcjepljenje, zagovaranje podjele BiH na tri teritorijalne jedinice i najavljivanje namjere da se ospori naziv Republika Srpska, naglašeno je u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, koju su podržale sve zemlje članice, osim Ruske Federacije.

Upravni odbor PIC-osudio je aktivnosti koje su poduzete u Republici Srpskoj kako bi se dodatno ograničile demokratske slobode, kao što su pravo na slobodu govora i mirno okupljanje, te pozivaju Vlasti u cijeloj BiH da usklade zakone o javnom okupljanju sa međunarodnim standardima.

Uz to, razgovaralo se o formiranju rezervnog sastava policije, čiju svrhu ne shvataju.

„ Zašto se Republika Srpska odlučila da ima rezervni sastav, odgovora smo dobili više. Na početku je bio to terorizam, kasnije se reklo da je to zbog migracija, a sad se kaže da je to zbog prirodnih katastrofa. Mi mislimo kao međunarodna zajednica da postojeća policija i RS-a i Federacije BiH može da odgovori na sve izazove i da nije trenutak da se osnuju nove jedinice, te da nema razloga da se osnuje rezervna policija“, rekao je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovine Valentin Inzko.

Suštinske reforme potrebno je hitno provesti i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), smatra Upravni odbor PIC-a. Trebaju se napraviti izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da bi se garantovala profesionalnost i odgovornost svih njegovih članova.

„Nedavna zabrinjavajuća dešavanja koja se odnose na VSTV naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi, što se tiče gospodina Tegeltije, vi znate da su neki disciplinski postupci završeni, odbačeni su. Međutim, podsjećam da je krivični postupak još u toku i u taj se postupka naravno neću miješati. Krajnji cilj je vraćanje povjerenja ne samo u VSTV nego u cijeli sudski sistem“, rekao je Inzko, naglašavajući da su građani izgubili povjerenje u pravosuđe i da zbog toga odlaze iz BiH.

Prema mišljenju Valentina Incka odlazak građana je svojevrsni protest zbog stanju u državi. Incko se našalio na svoj račun , kada je rekao da kako danas "nije izrazio zabrinutost", te je dodao kako stanje u državi ipak najbolje oslikava jedini potez građana, a to je odlazak. Također, ocijenio je važnost funkcionisanja pravosuđa kazavši kako "država koja nije pravna država i nije država".

Parlamentarna skupština BiH je pozvana da počne da radi i to u interesu građana. Prvi zamjenik Valentina Inzka Michael Scanlan napomenuo da svaka osoba koja ide na posao i dobija platu za to, mora da počne da radi.

Skenlan je osvrnuo na bolju vjerodostojnost i transparentnost izbornog zakona koje su preporučili Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a i Grupe država protiv korupcije. Upravni odbor PIC-a traži izmjene što prije , kako bi se primijenile a lokalne izbore 2020. godine.

„Prioritetno riješite dugogodišnji izborni zastoj u Mostaru kako bi građanima omogućili da glasaju na opštinskim izborima 2020. godine, bez uslovljavanja drugim pitanjima i uz očuvanje Mostara kao jedinstvenog grada“, rekao je Scanlan.

Što se tiče migracije, visoki predstavnike je naglasio da Unsko-sanski kanton podnosi veliki teret i da je potrebno više solidarnosti.

"Više političara je istaklo da treba bolje čuvati granice BiH. Treba poštovati jurisdikciju, a izbjeglice su u nadležnosti države. Osjećam da je Unsko-sanski kanton ostavljen sam i da nedostaje solidarnost s Bihaćem koji nosi sav teret", zaključio je Inzko.

Upravni odbor PIC-a poziva Ministarstvo sigurnosti da ubrza napore na koordinaciji između agencija za provođenje zakona u cijeloj BiH, kako bi odgovorili na sigurnosne izazove koje donosi migrantska kriza.

XS
SM
MD
LG