Dostupni linkovi

Bivši američki marinac oslobođen u Beogradu


Viši sud u Beogradu

Viši sud u Beogradu oslobodio je Danijela Dejvida Korbeta, državljanina Sjedinjenih Američkih Država, optužbe za nelegalno posedovanje oružja.

Odlukom suda Korbetu je i ukinut pritvor.

"Sud je doneo oslobadajuću presudu jer izneti dokazi nisu dovoljni za drugačiju odluku suda", rečeno je na izricanju presude u utorak 18. juna 2019.

U istom slučaju, Viši sud osudio je trojicu ostalih optuženih. Nenad Pavlica, koji je od hapšenja u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu, osuđen je na dve godine i mesec dana zatvora. Njemu je pritvor ukinut i biće zamenjen merom zabrane napuštanja stana - kućnim pritvorom. Nikola Vučeljić, koji se branio sa slobode, osuđen je na devet meseci zatvora i na novačanu kaznu od 100.000 dinara. Nikola Adrašević osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od tri godine zbog nedozvoljenog držanja droge. Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Danijel Korbet prethodno je na suđenju umesto završne reči naveo da se slaže sa svojim advokatom koji je zatražio oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo pokušava da dokaže nešto za šta ne postoje dokazi.

Danijel Korbet uhapšen je 31. decembra 2017. godine u Novom Beogradu, nakon čega je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, nedelju dana kasnije saopštio da je u štek stanu, kako se neformalno nazivaju stanovi za skrivanje, uhapšen bivši marinac Korbet D. i da je kod njega pronađen pištolj Crvena Zastava-CZ99 sa uklonjenim serijskim brojem.

“Policija je imala informacije o ovom licu koje je kod sebe imalo oružje sa izbrisanim brojem. To govori da je očigledno da se nešto dešavalo, ali više informacija ne mogu da iznosim”, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li je uhapšeni možda spremao ubistvo ili atentat.

Prema optužnici Višeg tužilaštva, pored Korbeta, istog dana uhapšeni su i Nikola Vučeljić, Nenad Pavlica i Nikola Andrašević. Za svu četvoricu tužilac je tražio po 12 godina zatvora, maksimalnu kaznu za neovlašćeno držanje oružja.

Kako je naveo tužilac, bivši američki specijalac Korbet podstrekivao je optuženog Nikolu Vučeljića da mu kupi pištolj CZ99 sa uklonjenim fabričkim brojem po ceni od 1.500 evra. Tužilaštvo je u završenoj reči podsetilo da je Korbet tvrdio da je u Srbiju došao zbog biznisa, ali ne i kakvog, i navelo da se nije ulazilo u to sa kojom namerom je nelegalno oružje nabavljeno.

Nakon hapšenja Korbeta, taj slučaj je na jednoj televiziji komentarisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

"Zamislite da nađete tipa iz Tima 6, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu, sa brušenim pištoljem ovde i kriminalne veze koje su mu ga dostavile, a oni ćute kao zaliveni. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu", rekao je Vučić.

Na suđenju u Beogradu, koje je počelo u januaru 2019, svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi. Prema optužnici, oni su rekli da su pištolj nabavili kako bi pucali u streljani, dok su za telefonsku prepisku na osnovu koje se sumnjalo da se odnosila na kupovinu ilegalnog oružja objasnili da se radilo o dogovoru za kupovinu pilula za impotenciju.

XS
SM
MD
LG