Dostupni linkovi

Bihać: Nastavak akcije prebacivanja migranata na Vučjak


Bihać: Akcija prebacivanja migranata na Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Bihać: Akcija prebacivanja migranata na Vučjak

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nastavljaju migrante i izbjeglice, koji su smješteni u privatnim objektima u Bihaću, prebacivati na lokaciju Vučjak. Vlasti u Bihaću i u drugim gradovima USK donijeli su odluku da migranti više neće moći boraviti na javnim površinama u gradskim zonama, kao ni u napuštenim zgradama te da će oni biti smješteni na lokalitetu Vučjak, udaljenom osam kilometara od Bihaća.

Svi migranti, koji bez adekvatne dokumentacije borave u privatnim objektima, izmještaju se na Vučjak.

Ovo je jedna od hitnih mjera Operativne grupe za kontrolu i nazor nad migrantskom krizom u USK, kojom kantonalne i lokalne vlasti žele smanjiti broj izbjeglica i migranata u urbanom dijelu grada.

Od petka, od kada traje ova aktivnost, izvršeno je dvanaest kontrola privatnih objekata u kojima je deložirano 380 migranta, koji nisu imali urednu dokumentaciju za boravak na području BiH.

Svi oni su izmješteni u novoformirani prihvatni kamp na Vučjaku. Vlasnicima su uručeni prekršajni nalozi, a prostori su zapečaćeni do okončanja postupka.

"Kazne su u rasponu, prva je kazna 300 maraka (oko 150 eura), kasnije kazna za pružanje tih usluga naraste od 1.000 (oko 500 eura) do 2.000 maraka (oko 1.000 eura)", kaže glavni kantonalni inspektor, Sadik Alagić.

Samo na području grada Bihaća oko 200 je onih koji imaju rješenja za bavljenje ovom djelatnošću. Iako je, kada je u pitanju smještaj migranata, veći broj onih koji nemaju registrovanu djelatnost, kantonalni inspektori kontrolišu sve.

Ukoliko se prilikom kontrole registrovanih objekata pronađe veći broj osoba od prijavljenog kapaciteta, odnosno ako se pronađu strani državljani bez adekvatne dokumentacije, inspekcija, uz prekršajni nalog i pečaćenje objekta, nadležnoj općinskoj službi upućuje se i zahtjev za storniranje, odnosno ukidanje tih rješenja.

"S nama u timu je i sanitarni inspektor koji nalaže deratizaciju tih prostora, jer su ti prostori i neuslovni, tijesni u kojima, recimo, na 30 kvadrata boravi po stotinu lica", navodi Alagić.

Ovih dana inspektori će krenut i sa kontrolom privatnih objekata u Velikoj Kladuši, ali i drugim mjestima u USK.

"Mi znamo za sve te lokacije", dodaje inspektor Sadik Alagić.

Dok traju ove aktivnosti, koje su dio hitnih mjera Vladine operativne grupe za nadzor i kontrolu migrantskom krizom u USK, broj migranata u novom kampu svakodnevno raste.

Iz Crvenog križa Grada Bihaća i danas apel međunarodnim humanitarnim organizacijama da se što hitnije uključe u pružanje pomoći i osiguravanje osnovnih uslova migrantima koji tamo borave.

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG