Dostupni linkovi

Zoran Milanović kandidat za predsednika Hrvatske


Zoran Milanović, arhivska fotografija
Zoran Milanović, arhivska fotografija

Bivši premijer i nekadašnji lider najveće opozicione hrvatske stranke, Socijaldemokratske partije (SDP), Zoran Milanović (52) objavio je danas na svom Fejsbuku slogan "Predsjednik s karakterom", čime je potvrdio da će se kandidovati na izborima za predsednika Hrvatske krajem ove godine.

O kandidaturi bivšeg predsednika Vlade Hrvatske spekuliše se već mesecima, ali se on do danas o tome nije izjašnjavao. Očekuje se da će se posle sednice vrha stranke, koja je u toku, oglasiti i SDP i objaviti da će Milanović biti njihov kandidat.

Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još nije objavila hoće li se ponovo kandidovati za predsedničku poziciju, ali se pretpostavlja da će uz podršku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) krenuti u trku za novi mandat.

Ona je na izborima pre pet godina, u drugom krugu, kao kandidatkinja HDZ pobedila tadašnjeg predsednika Ivu Josipovića iz SDP.

Izbore raspisuje Vlada Hrvatske u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana pre isteka mandata predsednika.

Poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015. Aktuena predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015.

XS
SM
MD
LG