Dostupni linkovi

Mostar: Počeo odvoz smeća iz nekih dijelova grada


Mostar
Mostar

Odvoz smeća sa pretrpanih gradskih ulica Mostara počeo je u nekim dijelovima grada, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u sjedištu komunalnog preduzeća "Komos", koje je nadležno za prikupljanje smeća u istočnom dijelu Mostara.

To je rezultat dogovora kojeg je "Komos" postigao za javnim komunalnim preduzećem iz Jablanice, o odlaganju smeća iz Mostara na uređenoj deponiji u tom mjestu od 17. do 21. juna.

Kako RSE saznaje u sjedištu JP "Komos", već jutros je počeo odvoz smeća iz starog gradskog jezgra Mostara, te Titove ulice, a odvoz smeća će biti nastavljen i u ostalim naseljima u nadležnosti te firme.

Mediji su ranije objavili da je prethodnih dana JP "Parkovi", koje odvozi smeće iz zapadnog dijela Mostara, otpad privremeno odlagalo u krugu tog preduzeća u južnoj gradskoj zoni.

Podsjećanja radi, mještani sjevernih prigradskih naselja, Bijelo Polje i Vrapčići, koji žive uz deponiju krutog otpada Uborak, već osmi dan danonoćno blokiraju ulaz u deponiju, tražeći njenu sanaciju, zatvaranje i izmještanje.

Do blokade deponije je došlo 10. juna, nakon što je posredstvom nevladinih organizacija u javnost procurilo da se sa novoizgrađenih pročistača otpadnih voda u južnoj gradskoj zoni, otpadni mulj odlaže na deponiju Uborak.

NVO su izrazile sumnju da se u tom mulju nalaze najmanje četiri otrovne materije, uključujući i izuzetno opasni bojni otrov piralen. Mještani su kazali da su zadnjih mjeseci primjetili da je lokalni potok Sušica poprimio crnu boju.

Za 14 sati u Gradskoj vijećnici Mostara najavljen je nastavak pregovora gradskih vlasti i predstavnika mještana. Prvi krug razgovora u petak bio je neuspješan, nije došlo do deblokade deponije, pa se smeće nastavilo gomilati na gradskim ulicama.

XS
SM
MD
LG