Dostupni linkovi

Hrvatska: Džidić, osuđeni ubica i bjegunac ne može biti izručen BiH


Nadležna tijela Hrvatske obavijestila su Ministarstvo pravde BiH putem Interpola Zagreb da Mladen Džidić, osuđeni ubica i bjegunac iz KPZ-a Mostar, ne može biti izručen BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

"Nadležna tijela Republike Hrvatske obavijestila su Ministarstvo pravde BiH da je navedena osoba državljanin Republike Hrvatske i da, u skladu s Ustavom Hrvatske, on ne može biti izručen drugoj državi", saopšteno iz Ministarstva pravde BiH.

Dodali su da su o eventualnom iniciranju ustupanja izvršenja kazne zatvora Hrvatskoj obavijestili KPZ Mostar koji je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

Džidić je uhapšen u Zagrebu u jednom stanu gdje je bio pronašao utočište. On se nakon redovnog dopusta od 11. januara nije vratio u Kazneno-popravni zavod Mostar. Džidić se s redovnog dopusta trebao vratiti 11. januara u 13 sati, no odlučio je da pobjegne.

U raspisanoj potjernici je navedeno da je Džidić rođen 1974. godine u Wuppertalu u Njemačkoj te da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske.

Džidić je osuđen na 17-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva Branislava Obradovića, a prije sedam godina je u Mostar prebačen iz KPZ-a Zenica.

XS
SM
MD
LG