Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski ministri traže dodatne informacije o napadu


Jedan od napadnutih tankera

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su na uzdržanost u vezi sa napadom na dva tankera u Ormuskom moreuzu dok traže dodatne informacije o tome ko bi mogao stajati iza te akcije.

Njemačka i druge članice EU insistirale su na današnjem sastanku u Luksemburgu da im je potrebna jasnija slika o incidentu prije nego što se upuste u diplomatske sukobe koji bi mogli da izazovu ozbiljne posljedice na Bliskom istoku.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je da obavještajne podatke SAD i Velike Britanije treba uporediti sa drugim podacima koje imaju saveznici, prenosi AP.

On je pred sastanak rekao da još nema stav o napadu jer do sada izneseni dokazi predstavljaju materijal "samo jedne strane", te da lideri EU moraju biti oprezni, kao i da neće žuriti sa donošenjem zaključaka i odluka.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je na sastanku da nije vrijeme za donošenje ishitrenih zaključaka i da problemu treba pristupiti mudro i uz maksimalnu uzdržanost.

Dva tankera evakuisana su u četvrtak, 13. juna, u Omanskom zalivu, nakon navodnog napada.

SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija ranije su optužili Iran za napade na tankere, što je Teheran negirao.

XS
SM
MD
LG