Dostupni linkovi

Velika istraga o uzroku nestanka struje u Južnoj Americi


Žena pod svijećama priprema kafu, Montevideo, Urugvaj
Žena pod svijećama priprema kafu, Montevideo, Urugvaj

Nakon ponovne uspostave električne energije pa tako i svjetla u domove širom Argentine, Urugvaja i Paragvaja, poslije masovnog zatamnjenja koje je pogodilo desetine miliona ljudi, vlasti ovih južnoameričkih zemalja počinju akciju utvrđivanja što je moglo uzrokovalo kolaps međusobne strujne mreže.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri obećao je detaljnu istragu o onome što je nazvao propustom "bez presedana", koji je izazvao pitanja o nedostacima u mreži električne energije Južne Amerike, koja povezuje mnoge od najvećih zemalja te regije.

Energetski dužnosnici saopćili su da će rezultati istrage biti dostupni za 10 do 15 dana.

Argentinski sekretar za energetiku Gustavo Lopetegui izjavio je da je zamračenje počelo sa neuspjehom u "interkonekcijskom sistemu zemlje", dodajući da se to događa i u drugim zemljama. Istakao je da je u pitanju problem koji je kasnije izazvalo potpuni poremećaj u distribuciji električne energije.

"Ovo je vanredan događaj koji se nikada nije trebao dogoditi", rekao je Lopetegu na konferenciji za novinare. "To je vrlo ozbiljno. Ne možemo cijelu zemlju ostaviti bez struje." Nije odbacio mogućnost cyber napada, ali je rekao da je to malo vjerovatno.

XS
SM
MD
LG