Dostupni linkovi

SIPRI: Manje nuklearnog oružja u svetu, ali je modernije


Projektil 9M729, Rusija

Ukupan broj nuklearnih bojevih glava u svetu opao je u prošloj godini, ali zemlje koje drže nuklearno oružje daju mu "veći značaj" i modernizuju svoj arsenal, navodi se u objavljenom izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sedištem u Stokholmu.

SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja posedovale su početkom 2019. godine oko 13.865 nuklearnog oružja, odnosno oko 600 manje nego početkom 2018. godine, navodi se u izveštaju i dodaje da u isto vreme nuklearne sile modernizuju svoj arsenal.

"U svetu ima manje nuklearnog oružja, ali je novije", izjavio je direktor programa za kontrolu nuklearnog oružja u institutu i autor izveštaja Šenon Kajl.

Smanjenje nuklearnog oružja poslednjih godina uglavnom dolazi od SAD i Rusije, čiji arsenali još predstavljaju više od 90 odsto svetskog nuklearnog oružja.

Obe zemlje ispunjavaju svoje obaveze prema novom sporazumu START potpisanom 2010. godine, koji predviđa ograničen broj funkcionalnih bojevih glava i uništavanje starih bojevih glava iz Hladnog rata.

Kajl je ukazao i na nekoliko zabrinjavajućih trendova, kao što je gomilanje nuklearnog oružja sa obe strane indijsko-pakistanske granice, što povećava opasnost od konvencionalnog konflikta koji može da preraste u nuklearni sukob.

U izveštaju se dodaje da postoji i uopštena tendencija o "isticanju važnosti" nuklearnog oružja, sa promenom strateške doktrine, posebno u SAD koje daju veću ulogu tom oružju u vojnim operacijama i raspravama o nacionalnoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG