Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanski ambasador u Iranu demantovao da je pozvan na razgovor


Tanker u Hormuškom zaljevu

Britanski ambasador u Iranu Rob Meker demantovao je da su ga iranske vlasti pozvale na razgovor nezadovoljne što je London pripisao nedavne napade na dva tankera Iranu.

Iransko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u subotu uveče da je pozvalo Mekera u ministarstvo.

"Ja sam juče zatražio hitan razgovor u ministarstvu i to mi je odobreno. Nisam ja dobio poziv na razgovor", rekao je britanski ambasador i dodao da bi se uvek odazvao pozivu na razgovor o svaki drugi ambasador.

Prema iranskom Ministarstvu inostranih poslova, zvaničnik zadužen za Evropu Mahmud Barimani se sastao u subotu sa Mekerom kojem je preneo da Teheran "čvrsto protestuje zbog neprihvatljivih i anti-iranskih stavova britanske vlade".

"Posle lažne tvrdnje britanskog Ministarstvo spoljnih poslova, Iran osuđuje britansko slepo i ishitreno usklađivanje stava sa američkim optužbama", naveo je Barimani.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant u petak je odmah posle američke osude rekao da je Iran gotovo sigurno odgovoran za napade.

Saudijska Arabija je u nedelju, posle SAD i Velike Britanije, takođe pripisala iranskim vlastima napade na tankere, što Teheran kategorično odbacuje.

Napad se dogodio za vreme nedavne posete japanskog premijera Šinza Abea Iranu u pokušaju da smanji tenzije između Irana i SAD.

XS
SM
MD
LG