Dostupni linkovi

Pupovac: Saradnja manjina kao model matičnim državama


Tomislav Žigmanov (levo) i Milorad Pupovac (desno)

U Subotici su razgovarali najviši predstavnici srpske zajednice iz Hrvatske i hrvatske iz Srbije, a povod ovog sastanka je u stvari održavanje utakmice fudbalskih reprezentacija ovih manjinskih zajednica u selu Tavankut kod Subotice.

Kako je nakon razgovora u Hrvatskom nacionalnom vijeću istaknuto, srpska i hrvatska manjina mogu biti most i doprineti boljim odnosima dveju država. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, istakao je da je jedan od ciljeva ovog sastanka pokazati svojim primerom jedne kontinuirane i uspešne saradnje kako se može popravljati komunikacija, i obnavljati i graditi poverenje.

"Ima prostora za to i ima potrebe za to. Cilj nam je isti – da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji žive što bolje, ali takođe i obnoviti poverenje između dva naroda, koji su na različite načine povezani i upućeni jedni na druge", rekao je Pupovac.

On je posebno istakao potrebu intenziviranja prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

"Ova saradnja je minimalno iskorišćena. Mislimo da bi i Hrvatska i Srbija trebale podržati ove naše napore u tome... A kada je reč o evropskim integracijama, smatram da su one zajednički interes i Hrvata koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Hrvatskoj... Naša iskustva u međusobnoj saradnji naših manjinskih zajednica možemo prezentirati vladama Srbije i Hrvatske, a nije nerealno očekivati takvu podršku", istakao je Pupovac.

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), u čijim je prostorijama održana konferencija za medije nakon razgovora, takođe je podsetio da komunikacija i saradnje srpske i hrvatske manjinske zajednice imaju višegodišnju tradiciju.

"Uprkos relativno dugom i velikom zastoju u odnosima dveju država, mi kao predstavnici dve manjinske zajednice uspeli smo da na najvišem nivou nastavimo razgovore o međusobnoj do sada veoma uspešnoj saradnji. I to u različitim oblastima - sportu, kulturi, obrazovanju, ali i i politici. Ona mora biti nastavljena, institucionalno uokvirena i sadržajno obogaćena u postojećim oblastima, ali i kroz prekogranične programe. Ne manje bitno je naše nastojanje da budemo konstruktivni i pozitivni činilac u srpsko-hrvatskim odnosima... Takođe, možemo razmišljati i o tome kako bismo mogli iskoristiti predsedavanje Hrvatske Evropskim većem prvoj polovini naredne godine", rekao je Žigmanov.

Dogovorena je saradnja i već konkretni projekti i programi u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, kao i to da susreti predstavnika srpske i hrvatske manjine moraju ubuduće biti češći, saopšteno je na pres konferenciji.

A na pitanje Radija Slobodna Evropa kako ocenjuje odnos države Srbije prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, s obzirom na neretke nediplomatske ispade srpskog političkog vrha prema Hrvatskoj, Milorad Pupovac je odgovorio da kao gost jedne "osetljive i ranjive zajednice" ne može u potpunosti "udovoljiti radoznalosti i interesima novinara" koje se naziru u pitanju.

"Reći ću ipak jednu stvar – od vremena dr Vojislava Koštunice i dr Ive Sanadera započela je naša saradnja. Tako nekako je započela i podrška Republike Srbije srpskoj zajednici – najpre skromnije, a onda se to razvijalo. Mi želimo dve stvari – da se razvije institucionalna podrška srpskoj zajednici u Hrvatskoj od strane Srbije, i istovremeno da se ustali i stabilizuje saradnja između Hrvatske i Srbije. Nama je to dosta. A mi ćemo sa svoje strane kao ljudi koji drže do onoga što dobiju, vratiti što je moguće većom merom", napomenuo je Pupovac.

Povodom pitanja da li bi preporučili građanima Srbije da letuju na hrvatskom primorju, sa obe strane dobijen je potvrdan odgovor.

"Predložio bih svakom građaninu Srbije da poseti more u Hrvatskoj. Neka sami iskuse da li pojedinačni incidenti koji dobijaju preveliku medijsku pažnju utiču na sigurnost tamošnjih turista. A mi, naravno, svaku vrstu nasilja eksplicite osuđujemo", napomenuo je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV.

Milorad Pupovac je istakao da se ne sme pokleknuti pred takvim neugodnim vestima.

"Nisu ugodne poruke i informacije koje čujete. Ali, pokleknuti pred njima ne bi bilo niti čojstveno niti hrabro. A ni fer prema ljudima u Hrvatskoj koji nisu samo Srbi i koji su se takvim događajima usprotivili. Nakon više takvih incidenata hrvatska javnost, uključujući i hrvatske institucije su osvestile potrebu efektivnog delovanja kako bi se takvi incidenti stavili pod kontrolu. Ne smemo pre takvim događajima posustajati, a siguran sam da ni građani Republike Srbije to neće dozvoliti. Mi tu napast moramo pobediti. Ko god dođe, sudelovaće s nama u suzbijanju te napasti", poručio je Pupovac.

XS
SM
MD
LG