Dostupni linkovi

Preminuo italijanski režiser Franko Zefireli


Franko Zefireli, 2004.
Franko Zefireli, 2004.

Jedan od najvećih režisera opere i filma Franko Zefireli preminuo je u Rimu 96. godini, saopšteno je iz njegove fondacije.

Zefireli, kojeg je javnost više cijenila nego kritičari, posljednji je od generacije velikih italijanskih režisera koji su se javnosti predstavili nakon Drugog svjetskog rata, uključujući Federika Felinija, Lukina Viskontija i Vitorija de Siku.

"Franko Zefireli, jedna od najvećih ličnosti svjetske kulture, preminuo je jutros. Zbogom, dragi Maestro, Firenca te nikada neće zaboraviti", napisao je na Tviteru gradonačelnik Zefirelijevog rodnog grada Firence Dario Nardela.

Povodom smrti režisera, oglasio je i zamjenik italijanskog premijera Luiđi di Majo, koji je rekao da će Zefireli ostati u srcima Italijana i istoriji Italije.

Slavni italijanski režiser režirao je više od dvadeset filmova, a sarađivao je sa velikim glumačkim imenima kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Lorens Olivije, Alek Ginis, Fej Danavej i Džon Vojt.

Zefireli je režirao i opere, u kojima je sarađivao sa poznatim pjevačima, među kojima su Marija Kalas, Plasido Domingo, Džoan Saderlend, Lućano Pavaroti, Renata Skoto i Hoze Kareras.

Režiser će ostati upamćen i po javnom iznošenju svojih stavova, zbog čega je često bio u vijestima.

Britanska kraljica Elizabeta Druga proglasila je Zefirelija Vitezom, zbog doprinosa britanskoj primijenjenoj umjetnosti.

XS
SM
MD
LG