Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska poslala novi zahtjev za izručenje Mamića


Zdravko Mamić

Hrvatska je poslala Bosni i Hercegovini novi zahtjev za izručenje nekadašnjeg predsjednika Fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, rekao je ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša.

"Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je dokumentaciju u vezi sa slučajem Mamić koja je upućena iz Hrvatske", rekao je Grubeša za N1.

Zahtjev, koji je potpisao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upućen je nakon što je Županijski sud u Osijeku podigao optužnicu kojom se Mamić, kao i njegovi saradnici, tereti za oko 200 miliona kuna (oko 25 miliona eura) finansijskih malverzacija u Dinamu.

O izručenju Mamića trebao bi ponovno odlučivati Sud BiH nakon što su mu prije nekoliko dana oduzeli putne isprave i zabranili izlazak iz zemlje.

Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, nakon čega je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučilo je da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku. Mamić, koji se nalazi u Međugorju, ranije je izjavio da se neće vratiti u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG