Dostupni linkovi

Guterres pozvao na formiranje nezavisne istrage o napadu na tankere


Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u petak na formiranje nezavisne istrage koja će utvrditi činjenice o odgovornosti za napad na dva tankera u Zalivu Omana.

Sjedinjene Države su optužile Iran za napad, što Teheran s druge strane poriče. Usred rastućih tenzija Guterres je rekao da je on, ukoliko se stranke slože, dostupan za posredovanje ali je i dodao da u ovom momentu ne vide da postoji mehanizam za dijalog.

I Velika Britanija je okrivila Iran i Revolucionarnu gardu za napade na tankere u Omanskom zalivu, navodeći da nijedna druga država ili neki drugi izvršilac ne može biti odgovoran.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt osudio je napade za koje ističe da krše međunarodne norme i pozvao Iran da obustavi sve oblike destabilizujućih aktivnosti.

Teheran i Washington su rekli da im nije u interesu da započinju rat, ali nije učinjeno mnogo kako bi se ublažila zabrinutost da bi dvije neprijateljske zemlje mogle se naći u sukobu. Guterres je rekao da svijet ne može priuštiti veliko sukobljavanje u Zalivu.

"Veoma je važno znati istinu i veoma je važno da se razjasne odgovornosti. Očigledno je da se to može učiniti jedino ako postoji nezavisni entitet koji potvrđuje te činjenice", saopštio je Guterres novinarima, dodajući da samo Vijeće sigurnosti može UN-u narediti istragu.

Guterres, koji je osudio napade na tankere, govorio je u petak zajedno sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom.

XS
SM
MD
LG