Dostupni linkovi

Europol: Žene su radikalizovane kao i muškarci


Vrbovanje koje vrši "Islamska država" i upotreba žena za svoje ekstremističke ciljeve može da stvori uslove za mnogo otvorenije uloge za žene u militantskim grupacijama u budućnosti, navodi se u izvještaju Europola.

U izvještaju pod nazivom "Žene u propagandi Islamske države", Europol ističe da su radikalizovane žene motivisane, kao i njihovi saborci islamisti, te da se njihovo samopouzdanje gradi na davanju doprinosa u razvoju "Islamske države".

Kako se živjelo pod IDIL-om
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Prema navodima u izvještaju, brojni primjeri žena koje su izvršile ekstremističke udare ili su preventivno uhapšene "dokazuju da su žene voljne da koriste nasilje ukoliko im to ideologija dozvoljava.

"To za sada nije njihova uloga, ali ovo se može lako promjeniti u skladu sa strateškim potrebama organizacije i situacije na terenu", navodi se u izvještaju.

Otkrivanje istine o sudbini nestalih žrtava IDIL-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Dokument je objavljen u vrijeme kada vlada zabrinutost zbog rizika koji predstavljaju strani islamisti koji se vraćaju u Evropu nakon pada samoproglašenog "kalifata" u Siriji i Iraku.

Alemina borba za sestru u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Direktor Europola Katrin de Bol istakla je da su prošle godine 15 odsto osuđenih za "militantske -terorističke akcije" u EU činile žene.

XS
SM
MD
LG