Dostupni linkovi

EU pojačala pravila o izradi eksploziva i finansiranju terorizma


Vijeće Evropske unije usvojilo je dva važna dokumenta u okviru Sigurnosne unije, koja jačaju pravila o proizvođačima eksploziva i policiji olakšavaju pristup finansijskim informacijama.

Pojačana pravila o proizvođačima eksploziva osigurat će snažnije mjere zaštite i kontrole, uključujući online marketing i prodaju opasnih hemikalija, koje su korištene za proizvodnju "domaćih" eksploziva u brojnim terorističkim napadima u Evropi, saopšteno je iz Evropske unije.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos je izjavio da će "teroristima i kriminalcima biti mnogo teže doći do opasnih hemikalija kako bi nelegalno proizveli bombe ili novac za svoje zločine".

"Drago mi je da vidim da Sigurnosna unija koju gradimo tokom proteklih pet godina stalno napreduje i da zatvaramo najrelevantnije sigurnosne propuste", naveo je evropski komesar.

Nove mjere će omogućiti zakonske ovlasti i prekograničnu saradnju kako bi se brzo i efikasno došlo do važnih finansijskih informacija i transakcija u borbi protiv teškog kriminala i terorizma.

"Slijediti novac jedan je od najučinkovitijih načina borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma. Naša tijela za provedbu zakona dobijaju važan alat za brži pristup finansijskim informacijama kako bi poboljšali sigurnost naših građana i u službi pravde", rekla je komesarka za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

XS
SM
MD
LG