Dostupni linkovi

Obeležena 75. godišnjica deportacije Jevreja iz Subotice


Gradonačelnik Subotice položio je cveće na spomenik Jevrejima Subotice

Povodom 75 godina od deportacije oko 4.000 Jevreja iz Subotice, u nacističke logore smrti obeleženo je danas u sinagogi u tom gradu na krajnjem severu Srbije. Većina od deportovanih nikada se nisu vratili svojim kućama.

Taj tragičan dan će zauvek ostati u sećanju jevrejske zajednice, rekao je predsednik subotičke Jevrejske opštine Jošua Štajnfild, koji je i sam u logorima izgubio članove svoje porodice.

"Ne možemo ni danas da shvatimo zašto i kako su nevini ljudi, samo zbog svog jevrejskog etničkog porekla, odvedeni direktno u smrt. Ovaj konvoj koji je bio deo konvoja iz cele Mađarske, odveden je i Aušvic, gde su za par dana svi pogubljeni. Ja se nadam da ćemo se, dok god postoji ova zajednica, okupljati i podsećati da se ovako nešto nikada više ne sme dogoditi", kazao je Štajnfild.

Memorijal na čekanju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

U Subotici je pre Drugog svetskog rata živelo oko 6.000 Jevreja, 4.000 ih je odvedeno u logore, a najveći deo preživelih je otišao u svet, napustivši zauvek grad.

"Subotica je nakon rata ostala gotovo bez Jevreja. Nas sada ima oko dve stotinjak. Preko ovakvih uspomena, sećanja i druženja pokušavamo da održimo neki kontinuitet i tradiciju, i podsetimo sve naše sugrađane da još postojimo", dodao je Štajnfild.

Srbi i Jevreji su stajali u istom stroju na gubilištima i stradali od istog neprijatelja, istakao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

"Subotička lokalna samouprava će nastojati da otrgne od zaborava činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje postoji i stvara jevrejska zajednica, koja je iako malobrojna, znatno doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju grada", kazao je Laban na komemorativnom skupu.

XS
SM
MD
LG