Dostupni linkovi

Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Kosova i Turske


Turska je među državama iz kojih se najviše uvozi na Kosovo
Turska je među državama iz kojih se najviše uvozi na Kosovo

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kosova i Turske stupio je na snagu, šest godina od potpisivanja.

Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je dekret o ratifikaciji Sporazuma na zahtev šefa diplomatije, Bedžeta Pacolija u aprilu ove godine.

Sporazum o slobodnoj trgovini predviđa i eliminaciju carinskih tarifa za veliki broj proizvoda, uglavnom industrijskih, a što bi uticalo i na manju cenu kod potrošača.

Ciljevi sporazuma su, kako stoji u njemu, povećanje i unapređenje ekonomske saradnje između Kosova i turske, unapređenje i proširenje bilateralne trgovine, uklanjanje barijera i ograničenja u trgovini robom i uslugama, te stvaranje jednakih uslova za konkurenciju.

Stručnjaci na Kosovu smatraju da ovaj sporazum ukazuje na trgovinske neravnoteže između dveju država, uzimajući u obzir veliku ekonomski i trgovinsku snagu Turske, u poređenju sa Kosovom.

Sporazum su potpisali 2013. godine bivša kosovska ministarka trgovine i industrije, Mimoza Kusari Ljilja, i bivši turski ministar ekonomije, Zafer Đaglajan.

S obzirom da se radi o međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini, ratifikacija sporazuma u Skupštini Kosova nije bila potrebna.

Na osnovu Ustava, Skupština ratifikuje međunarodne sporazume koji se odnose na teritoriju, mir, politička i vojna pitanja, članstvo Kosova u međunarodne organizacije i slično, a ostali međunarodni sporazumi se ratifikuju i potpisom predsednika Kosova, koji potom samo obaveštava Skupštinu o tome.

Turska je među državama iz kojih se najviše uvozi na Kosovo.

XS
SM
MD
LG