Dostupni linkovi

Bihać: Hapšenja migranata nakon napada na policiju


Vlasti su počele provoditi plan izmještanja svih migranata i izbjeglica iz centra grada, odnosno zatvaranja "Bire"
Vlasti su počele provoditi plan izmještanja svih migranata i izbjeglica iz centra grada, odnosno zatvaranja "Bire"

Tri migranta uhapšena su u Bihaću, nakon što su napali policiju i inspekciju prilikom kontrolisanja objekta u kojem su smješteni.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić potvrdio je je da se incident dogodio prilikom pretresa jedne kuće u kojoj je pronađeno 135 migranata, a u okviru akcija pojačane kontrole privatnih objekata u kojima su smješteni migranti.

"Prilikom ulaska u privatni objekat u središtu Bihaća, naišli smo na otpor tu smještenih lica i tri su policijska službenika lakše povrijeđena. Također, tri su migranta lišena slobode i u toku je njihovo procesuiranje", rekao je za nekoliko medija portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, navodeći da je policija sa istim migranitma prethodnih dana imala više incidentnih situacija.

Oko trideset migranata je već prebačeno na Vučjak, dok će ostali nakon pretresa i identifikacije biti prebačeni na istu lokaciju dok se ne popune kapaciteti. Svi koji ne mogu stati na ovu lokaciju bit će prebačeni nadomak Bihaća.

Može vas zanimati i ovo: Tuzla i migranti prepušteni sebi / Dodik odbio raspoređivanje vojske na granici zbog migranata

"Ovo radimo s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije u Bihaću, tako da smo već prvu grupu migranata izmjestili na Vučjak. U toku dana nastavljamo s tim aktivnostima i nadam se da ćemo danas i sutra na Vučjak smjestiti i sve ljude koji su boravili oko Privremenog prihvatnog centra 'Bira'. Na Vučjaku su obezbijeđeni šatori, voda, prehrambeni obroci i medicinska pomoć tim ljudima", izjavio je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, prenosi agencija Fena.

On je rekao da su policajci maksimalno pripremljeni, da postupaju profesionalno i da sigurnosnu situaciju drže pod kontrolom.

"Angažovani su svi raspoloživi policajci, uključujući i Jedinicu za podršku. Posebno smo skoncentrisani da transport ljudi do Vučjaka prođe bez ikakvih problema, te da na toj lokaciji ne dođe ni do kakvih konfliktnih situacija", dodao je Kljajić.

Iz gradske organizacije Crvenog križa potvrđen je maksimalni angažman i spremnost za prijem nekoliko stotina osoba na Vučjak, tako što su postavljeni šatori, obezbijeđena voda i hrana.

Vlasti USK su ponovile da će na novu lokaciju u Bihaću biti izmješteni svi migranti izbjeglice, koji su dosada boravili po privatnim smještajima, oko Prihvatnog centra "Bira", te po napuštenim objektima i javnim površinama u gradu. To je zapravo početak realizacije plana izmještanja svih migranata i izbjeglica iz središta grada, odnosno zatvaranja "Bire".

XS
SM
MD
LG