Dostupni linkovi

Prekinuta hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH


Hitna sjednica Zastupničkog odma
Hitna sjednica Zastupničkog odma

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a za usvajanje dnevnog reda prekinuta je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj su zastupnici trebali razmatrati aktualnu situaciju u vezi sa radom bh. pravosuđa, kao i trenutnu migrantsku krizu.

Entitetske većine nije bilo zbog toga što zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpska, kao i zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović nisu prisustvovali današnjem zasjedanju.

Još uvijek nije poznato kada će sjednica na kojoj treba biti govora o stanju u bh. pravosuđu i migrantskoj krizi biti nastavljena. Kolegij Zastupničkog doma PSBiH trebao bi zasjedati u srijedu.

Još jedna ranije zakazana hitna sjednica Zatupničkog doma takođe nije održana jer sjednici nisu prisustvovali zastupnici stranaka iz RS, koji održavanje sjednice uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministra BiH nakon izbora održanih prošle godine.

Sjednica je bila sazvana na zahtjev četrnaest zastupnika Parlamenta Bosne i Hercegovine.

"Nedavni slučaj koji se dovodi u vezu sa predsjednikom Visokog sudskog i tužteljskog vijeća (VSTV) Milanom Tegeltijom je samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najnižu razinu ikada”, piše u obrazloženju Zahtjeva koji je potpisalo 14 poslanika u ovom Domu.

Disciplinska komisija VSTV, naime, odbacila je nedavno u prvostepenoj odluci smjenu Tegeltije, jednog od aktera afere "Potkivanje", koja je izbila nakon što je portal "Žurnal" objavio snimak koji ga dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama. On je, međutim, demantovao te navode, tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

U Zahtjevu za hitnu sjednicu, kada je u pitanju migrantska kriza, navedeno je da se Bosna i Hercegovina i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima tekuće godine, sa tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Zastupnici su naveli da je zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene sigurnosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Migrantska kriza u BiH sve je više zabrinjavajuća, imajući u vidu da je u ovoj godini u BiH ušlo više od 9.000 migranata, što je za oko 150 posto više nego za isti period prošle godine.

Sazivanje hitne sjednice tražili su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

XS
SM
MD
LG