Dostupni linkovi

Švajcarkinje danas na ulicama traže jednake plate


Parlament u Bernu, ilustrativna fotografija
Parlament u Bernu, ilustrativna fotografija

Žene u Švajcarkoj su pozvane da danas štrajkuju i da na ulicama, odevene u ljubičasto, zahtevaju jednake plate, ali je neizvesno koliko će ih se odazvati pošto je štrajk retka pojava u toj zemlji.

Predviđene su povorke s dečijim kolicima, protest s pištaljkama, produžene pauze za ručak i piknik. Skupovi se očekuju u nekoliko gradova a u Bernu će krajem dana biti okupljanje ispred Savezne palate.

U nekim gradovima će odbaništa će biti zatvorena, a u školama će biti pružena minimalna usluga. Poslanici su odlučili da podrže tu inicijativu tako što će imati pauzu od 15 minuta.

Ministar unutrašnjih poslova zadužen i za socijalne pitanja Alen Berse povao je preko video poruke na Tviteru na tri jezika - francuskom, nemačkom i italijanskom na osudu porodičnog nasilja, zlostavljanje i jaz koji postoji izmedju muškaraca i žena po pitanju plata i penzija.

Unija poslodavaca smatra skup kao nezakonit, a deviza skupa je "Više vremena, više novca, više poštovanja".

Poslednji veliki štrajk žena sa oko pola milion okupljenih održan je 14. juna 1991. godine, deset godina posle uvodjenja principa rodne jednakosti u Ustav zemlje.

Žene su od tada osudjivale nedostatak konkretnih mera i dodale da se nastavila nejednakost plata. Posle toga je 1996. godine usvojen zakon o jednakosti u radu.

Žene smatraju da takva jednakost još nije postignuta. One prosečno primaju oko 20 odsto manje od muškaraca. U uslovima jednakosti, uključujući stručnost i radni staž, jaz u platama je oko osam odsto.

XS
SM
MD
LG