Dostupni linkovi

Hiljade Palestinaca protestovale duž granice Gaze i Izraela


Izraelski napad na Gazu, mart 2019.
Izraelski napad na Gazu, mart 2019.

Hiljade Palestinca protestovale su duž osetljive granice između Pojasa Gaze i Izraela nakon što je prošle noći izraelska vojska odgovorila udarima iz borbenih aviona na raketu koja je pogodila zgradu na jugu Izraela.

Izraelski mediji navode da su demonstranti pustili desetine balona sa zapaljivim materijalom u Izrael i izazvali nekoliko požara kraj pograničnih naselja.

Vojnici su rasterivali demonstrante suzavcem i bojevom municijom.

Time je još više pojačana napetost nakon dve noći raketnih napada i izraelske odmazde.

Izrael je u sredu zatvorio ribolovnu zonu u Sredozemnom moru zbog balona i potom je nasilje obnovljeno nakon jednomesečnog zatišja.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze je reklo da je tokom današnjih protesta 46 Palestinaca ranjeno izraelskom vatrom, ne ulazeći u detalje, preneo je AP.

Ti protesti protiv izraelske i egipatske blokade Pojasa Gaze koji se održavaju uglavnom jednom nedeljno, obično petkom, počeli su još krajem marta prošle godine.

Pokrenuo ih je islamski ekstremistički Hamas koji vlada Pojasom Gaze, zahtevajući da se ukine blokada koja traje već 12 godina, otkako su hamasovci silom preuzeli vlast od umerenijeg Fataha na toj palestinskoj teritoriji.

Ranije danas su izraelski borbeni avioni izveli više udara na Pojas Gaze.

Napadnuto je "nekoliko meta terorista", kako je navedeno u vojnom saopštenju.

Raketa koja je pogodila zgradu u kojoj se nalazi verska škola u izraelskom gradu Sderotu pričinila je štetu ali povreda nije bilo, jer nije ni eksplodirala.

U svetlu pojačane napetosti izraelska vojska je danas razmestila dodatne baterije protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" na jugu Izraela.

Raketa koja je ispaljena u noći između srede i četvrtka je presretnuta.

Obnovljeni raketni napadi naveli su izraelske poltičare da pozovu na veliku vojnu operaciju, uključujući ubistva lidera Hamasa.

Ni jedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost na napade ali izraelska vojska smatra da je Hamas odgovoran za svo nasilje koje potiče iz Gaze.

Zatišju koje je prevladalo u maju, zahvaljujući dogovoru o prekidu vatre sklopljenom posredstvom Egipta, prethodila je najveća eskalacija nasilja posle rata u Gazi 2014. godine.

XS
SM
MD
LG