Dostupni linkovi

Twitter izbrisao naloge povezane sa Iranom, Rusijom, Venecuelom, Katalonijom


Ilustracija
Ilustracija

Twitter je objavio u četvrtak da su izbrisali gotovo 4.800 sumnjivih naloga za koje se vjeruje da su podražani od strane iranske vlade i koji su služili da promovišu državne akcije bez otkrivanja političkih veza.

Većina naloga je širila vijesti koje podržavaju geopolitičke interese Irana. Riječ je o lažnim profilima za manipulaciju online debatama.

Manja sub-grupa, porijekom iz Irana, posebno je bila angažovana za "razmatranje tema koje se tiču Izraela".

Ukinuta su i četiri naloga ta koje se vjeruje da su povazani sa ruskom Internet agencijon za istraživanje (IRA).

Ova firma sa sjedištem u Sankt Petersburgu je takozvana "farma trolova" koju su američke obavještajne agencije optužile, da su radili sa ruskom obavještajnom agencijom, da bi sijali kampanju dezinformacija i nezadovoljstva na socijalnim mrežama tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016.

"Ova ukljanjanja su rezulatat povećane razmjene informacija među ostalim kompanijaima i saradnje sa agencijima za sprovođenje zakona" saopšteno je iz Twittera.

Ukinuta su i 22 naloga u vezi sa Venecuelom umiješanih u "platformu manipulacije" i 130 naloga povezanih sa pokretom za nezavisnost Katalonije.

Twitter navodi da je uklanjanje ovih naloga namijenjeno da se spriječi miješanje u izbore dok se istovremeno čuva politički govor.

Kompanija je prošlog mjeseca potvrdila da je uklonila oko 2.800 iranskih naloga koji su koristili lažne persone kao paravan.

Twitter će ubaciti ove naloge i njihove poruke u javnu bazu podataka koju je kompanija pokrenula prošle godine da prate borbu protiv dezinformacija koje šire vlade. Istražitelji mogu da traže pristup i da dobiju neredigovane dokumente.

XS
SM
MD
LG