Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oglasio se Tegeltija povodom formiranja komisije za njegovu smjenu


Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VTSV) Milan Tegeltija oglasio se povodom formiranja komisije za njegovu smjenu na Facebooku.

"Posto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTV-u i Poslovnika o radu VSTV, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTV od 23. maja 2019. prekršene Poslovničke odredbe, dužan sam da svim zainteresovanim pojasnim sljedeće", napisao je Milan Tegeltija.

“Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisjje, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTS i koja može da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTS (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno namanje 1/3 članova VSTS (5 članova VSTS) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTS za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTS ima ukupno 15 članova)”, naveo je Tegeltija.

Kako je rekao, stoga do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS-a kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTS.

“Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTS-a je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTS a ne kao njegova zamjena, pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj 1/3 članova VSTS-a koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTS. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTS od strane 1/3 odnosno najmanje 5 članova VSTS-a”, pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je posljednjih sedmica u centru je afere, jer je prema navodima portala Žurnal.info navodno učestvovao u koruptivnim aktivnostima u predmetu „Alešević“.

Predsjednik VSTV-a BiH demantira te navode tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.Tegeltija je u svojstvu svjedoka postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine dao izjavu povodom afere zabilježene na video snimku.

XS
SM
MD
LG