Dostupni linkovi

Vučić se odrekao imuniteta za spor sa Jeremićem, sud čeka odluku Skupštine


Vuk Jeremic i Aleksandar Vučić
Vuk Jeremic i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je putem svojih advokata na tužbu koju je protiv njega podneo lider opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić i odrekao se predsedničkog imuniteta.

Vuk Jeremić je tužio Vučića za povredu časti jer ga je predsednik države u jednom javnom nastupu nazvao "šefom međunarodne bande lopova". On je u parničnom postupku tražio odštetu u visini od 50 miliona dinara (oko 420 hiljada evra).

"Ako parlament treba da mi skine imunitet, onda pozivam poslanike da to što pre urade", rekao je Vučić i dodao da ako ga osude, on "nema taj novac i da će ići u zatvor".

"Iza svake reči stojim, on (Jeremić) je mnogo veći štetočina i lopov. Kada dođe vreme odazvaću se sudskom pozivu. Sa oduševljem čekam takav postupak", rekao je Vučić.

Sudija danas (četvrtak, 13. jun) nije zakazala ročište već je zatražila od Skupštine Srbije da se izjasni o imunitetu predsednika Republike, iako je Vučićev advokat Dragan Palibrk u sudu rekao da se on ne poziva na imunitet.

Vuk Jeremić se pojavio na suđenju u pratnji svojih advokata, među kojima je i Vladimir Gajić, koji je rekao da "prvostepeni sud zajedno sa Apelacionim sudom u Beogradu uzima ulogu punomoćnika tuženog u ovoj parnici i stavlja ga pod jednu vrstu zaštite".

Advokat Aleksandra Vučića kazao je da je „šokiran“ time što Jeremić traži 50 miliona dinara za odštetu i da je "svakakve uvrede od strane Jeremića trpeo i njegov klijent Aleksandar Vučić".

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će "dobiti tužbu protiv Vučića".

"Biću uporan i isteraću ovu stvar do kraja. Ne bih se do kraja zakleo kako će se završiti, pošto je moguće i jedno i drugo - i da dobijem tužbu i da se ustanovi da je Vučić bio neuračunljiv", rekao je Jeremić posle pripremnog ročišta pred Višim sudu u Beogradu.

Jeremić je naveo da se Vučić nije pojavio na suđenju jer "nema hrabrosti da se suoči sa njim".

Sudija u ovom predmetu rekla je da će se naknadno ročiše zakazati posle odluke Skupštine ukoliko se odobri nepozivanje na imunitet Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG