Dostupni linkovi

Albanski parlament izglasanom rezolucijom kritikovao šefa države


Ilir Meta

Albanski parlament izgasao je rezoluciju u kojoj se kritikuje pokušaj predsednika države Iljira Mete da otkaže lokalne izbore, i ocenjuje kao protivustavan.

Predsednik Meta u subotu je rekao da otkazuje lokalne izbore zakazane za 30. jun navodeći da strahuje da će glasanje biti nedemokratsko bez učešća opozicije koja mesecima na ulicama sistematski protestuje protiv vlasti, uz sukobe s policijom i drugo nasilje.

Rezolucija danas izglasana u Skupštini konstatuje da je taj Metin potez potpuno nevažeći i da prevazilazi ustavna i pravna ovlašćenja predsednika.

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, i sedam protiv, i predstavlja test za vladajuće Socijaliste koji imaju ugodnu većinu u parlamentu ali nedovoljno veliku da smene predsednika Metu.

Socijalisti nisu rekli da li će nastaviti da traže smenjivanje Mete, kao što su radili ranije ove nedelje kada je albanski predsednik izdao ukaz o otkazivanju izbora.

Premijer Edi Rama kaže da će lokalni izbori biti održani kao što je predviđeno da bi se sprečilo da se politička ucena koristi za sazivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Obraćajući se danas poslanicima Rama je rekao da smatra da je čin predsednika Mete "brutalan, neodgovoran i nepodnošljiv".

"Iljir Meta je izgubi pravo da ostane u predsedničkoj kancelariji. Ništa nas neće poljuljati od održavanja izbora 30. juna", rekao je Rama.

Meta je bivši socijalistički vođa koji je postao predsednik pre oko dve godine uz pomoć vladajuće partije. U vreme kada je izabran vodio je malu partiju nazvanu Socijalistički pokret za integraciju, koja je sada u opoziciji i vodi je njegova supruga.

Albanska opozicija desnog centra organizuje proteste od sredine februara optužujući vladu za veze sa organizovanim kriminalom i tražeći nove opšte izbore. Vladajući Socijalisti negiraju te optužbe. Rama je rekao da su protesti naškodili izgledima zemlje da počne pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG