Dostupni linkovi

Francuska 'za reformu ekonomije i jačanje konkurentnosti'


Centar Georges Pompidou, Pariz
Centar Georges Pompidou, Pariz

Francuski premijer izjavio je da vlada predsjednika Emmanuela Macrona planira nastaviti sa reformom ekonomije kako bi povećala svoju konkurentnost, uz promjene u naknadama za nezaposlenost i penzionom sistemu i planira pomoći radnicima srednje klase sa smanjenjem poreza.

Obraćajući se donjem domu parlamenta premijer Edouard Philippe je iznio predstojeće prioritete vlade nakon dvije godine mandata.

Odgovarajući na žestoke proteste protiv Macronove politike koja je počela u novembru, Philippe je priznao da je "greška" što je vlada ponekad prebrzo donosila odluke.

"Želimo da promijenimo naš način upravljanja. Mi smo i ostajemo reformatori. Ali moramo uključiti Francuze u donošenje odluka", rekao je on.

Kritičari kažu da Macronove ekonomske politike imaju tendenciju da favorizuju bogate i velike biznise te da nisu u kontaktu sa svakodnevnim životom.

U onom što je nazvao "Akt II" Macronovog termina - koji traje do 2022. - Philippe je naveo niz ekonomskih reformi za koje je rekao da je cilj da se francuska ekonomija učini konkurentnijom.

Philippe je rekao da će se smanjenje poreza usredotočiti na radnike srednje klase, uključujući 18 milijuna francuskih domaćinstava koja će u prosjeku povećati svoje godišnje prihode za oko 180 do 350 eura.

XS
SM
MD
LG