Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li će SAD slati Ukrajini i rakete zemlja-zrak?


Washington opskrbljuje Ukrajinu sofisticiranim protutenkovskim raketama "javelins"

Pišu Mike Eckel i Christopher Miller (Priredila Mirjana Rakela)

Sjedinjene Američke Države su tokom petogodišnjeg rata u Ukrajini osigurale stotine milijuna dolara za vojnu opremu ukrajinskim snagama koje se bore protiv pobunjenika na istoku zemlje, a koje podržava Rusija. Od prošle godine Washington je počeo opskrbljivati Ukrajinu sofisticiranim protutenkovskim raketama poznatim kao "javelins", a sada se u američkom Kongresu vodi rasprava o tome da li će dopustiti opskrbu Kijeva raketama zemlja-zrak.

Dvojica kongresmena demokrat Eliot Engel i republikanac Michael McCaul uputili su amandmane na zakon kojim se osigurava financiranje Ministarstva obrane, sa ciljem da se ukine zabrana prodaje takvih sustava. Do konačne odluke prijedlog mora proći odobravanje u raznim američkim agencijama, uključujući i Ministarstvo obrane.

Radi se o prenosivom sustavu protuzračne obrane, poznatom pod imenom MANPADS. Pitanje je kako odobriti njihovu isporuku službenom Kijevu. Naime, proruski pobunjenici na istoku Ukrajine nemaju borbene avione. Rusija je ta koja upućuje avione preko Ukrajine čime potkopava vlastite tvrdnje da nije uključena u sukob.

Pitanje je kako odobriti isporuku MANPADS-a (na fotografiji) Ukrajini
Pitanje je kako odobriti isporuku MANPADS-a (na fotografiji) Ukrajini

Prema Stevenu Piferu, bivšem američkom ambasadoru u Ukrajini, isporuka ovog sustava je logičan korak nakon odluke Washingtona da opskrbljuje ukrajinsku vojsku protutenkovskim raketama "javelins". Bivši diplomat, a sada znanstveni suradnik Instituta za međunarodne studije na Sveučilištu Stanford, podsjeća da se ne radi o tome da se Ukrajina opskrbljuje američkim borbenim avionima F-35 ili tenkovima M-1.

Drugi američki diplomat, koji je radio na pitanjima vezanim za Ukrajinu, umanjuje značaj zakonskih amandmana, i pod uvjetima anonimnosti za RSE kaže kako se jednostavno uklanja "proizvoljno ograničenje koje ne važi za većinu zemalja".

Do 300 milijuna dolara godišnje

Ruska strana oštro je reagirala na dostavu protutenkovskog sustava Ukrajini, ali od kada je u aprilu 2018. raspoređeno 210 raketa i 27 lansera gotovo da i nema reakcija.

Ovaj potez treba razmatrati kao dio širih napora Kongresa da se poveća vojnu potporu Ukrajini. Naime, i Senat i Zastupnički dom pozivaju na odobravanje do 300 milijuna dolara godišnje za vojnu pomoć Ukrajini, što je porast u odnosu na ranije razdoblje.

Kao odgovor na incident u novembru 2018, kada su brodovi ruske obalne straže zaplijenili tri ukrajinska broda i 24 mornara u Kerčanskom tjesnacu u blizini poluotoka Krim (na fotografiji)
Kao odgovor na incident u novembru 2018, kada su brodovi ruske obalne straže zaplijenili tri ukrajinska broda i 24 mornara u Kerčanskom tjesnacu u blizini poluotoka Krim (na fotografiji)

Zakon koji se nalazi u proceduri u Zastupničkom domu poziva na isporuku proturaketnih sustava i oružja za obalnu obranu kao odgovor na incident u novembru 2018, kada su brodovi ruske obalne straže zaplijenili tri ukrajinska broda i 24 mornara u Kerčanskom tjesnacu u blizini poluotoka Krim.

U posljednjih nekoliko tjedana borbe na istoku Ukrajine su se intenzivirale i ubijeno je najmanje šest ukrajinskih vojnika.

Posebni američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker izjavio je da je sofisticirani protutenkovski sustav uskladišten u sigurnom objektu daleko od linije fronta.

Ukrajinski i američki izvori Radio Slobodna Evropa su saopćili da su rakete i lanseri podijeljeni u manje grupe i da se nalaze na strateškim mjestima diljem zemlje, možda u podzemnim bunkerima, gdje se mogu brzo premjestiti na područja koja graniče sa Rusije ili na istočne linije fronta.

Od 2014. Ukrajina je dobila više od tri milijarde dolara potpore, uključujući sigurnost i pomoć u slučaju nesigurnosti iz SAD-a.

Konstantin Kosačov, poslanik u Gornjem domu ruskog parlamenta kritizirao je ukupno povećanje američkih vojnih sredstava za Ukrajinu.

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na ponovno pokretanje mirovnog procesa za Ukrajinu koji je već duže vremena u zastoju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG