Dostupni linkovi

Netanjahuova supruga potpisala sporazum o priznanju krivice


Benjamin Netanjahu sa suprugom Sarom

Supruga premijera Izraela Sara Netanjahu potpisala je jutros sporazum o priznanju krivice s državnim tužiocima u slučaju koji se tiče optužbi o ilegalnom poručivanju jela za rezidenciju premijera.

Ona je time izbegla optužnicu za prevaru, ali je priznala manje prestupe i platiće 15.000 dolara, uključujući 10.000 kazne, a ostalo će biti vraćeno državi, navode izraelski mediji.

Pre godinu dana ona i jedan zaposleni u rezidenciji su optuženi za prevaru i zloupotrebu poverenja za to što su potrošili 100.000 državnih fondova na jela iz skupih restorana iako je u rezidenciji bio kuvar.

U tom slučaju poručivanje jela nije dozvoljeno.

Sara Netanjahu i Ezra Saidof su navodno lažno predstavljali prisustvo kuvara od septemba 2010. do marta 2013. godine kako bi porudžbine plaćali iz državnih fondova. Saidof će platiti kaznu od 2.765 dolara.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je od početka nastojao da izbegne sudjenje, a pregovori su trajali mesecima.

Optužbe protiv supruge Benjamina Netanjahua su odvojene od onih s kojim se on suočio, da je primao nelegalno skupe poklone od bogatih biznismena i nastojao da obezbedi povoljno izveštavanje u dva medija u zamenu za usluge.

Sara Netanjahu je bila osumnjičena u jednom od tih slučajeva ali tužioci nisu predložili da bude optužena.

Netanjahuovi su poricali da su bilo šta loše učinili, tvrdeći da su žrtve političkog "lova na veštice" koje predvode neprijateljski levičarski mediji i sudovi.

XS
SM
MD
LG