Dostupni linkovi

Juncker. Nema članstva u EU za Srbiju i Kosovo bez sporazuma


Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker poručio je poručio Srbiji i Kosovu da ne mogu računati na članstvo u EU bez sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Ako se ovaj spor između Srbije i Kosova ne reši, nijedna zemlja neće imati šansu da postane članica EU. Ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, želimo da izvozimo stabilnost u te zemlje“, poručio je Juncker.

Predsednik Evropske komisije je istakao da nije zadovoljan što proces dijaloga „ne ide u pravom smeru“ te je pozvao Beograd i Prištinu da imaju više razumevanja za poziciju druge strane.

Jean Claude Juncker je u utorak uveče primio premijera Albanije Edija Ramu, čija zemlja iščekuje odluku EU o početku pristupnih pregovora sa Briselom.

Rama je izjavio da sanja o velikoj Evropskoj uniji sa Srbima, Makedoncima i Albancima u njoj. Prema Raminin navodima, zemlje Zapadnog Balkana su unutar evropskih granica, ali su kao „organ koji se vuče za telom i nije na svom mestu“.

„EU mora da odluči šta da radi sa tim organom. Da li će ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao deo tela i postaviti sve na svoje mesto“, poručio albanski premijer.

Predsednik Evropske komisije Juncker je ponovo potvrdio da postoje zemlje članice koje nisu ubeđene da se može dati zeleno svetlo zvaničnoj Tirani za početak pristupnih pregovora, ali da on ostaje optimista.

„Nije nemoguća misija. Moramo objasniti članicama koje imaju rezerve, zbog domaćih razloga, zašto smatramo da u narednim mesecima vredi odobriti otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom”, poručio je Juncker.

Inače, Evropska komisija je krajem maja preporučila Savetu EU bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Prva debata oko ovih pitanja bi trebala da se održi 18. juna na nivou ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Konačna odluka treba da dobije saglasnost šefova država i vlada članica EU.

XS
SM
MD
LG