Dostupni linkovi

Odbačene optužbe protiv ruskog novinara Golunova


Ivan Golunov
Ivan Golunov

Optužbe protiv ruskog istraživačkog novinara Ivana Golunova za trgovinu drogom u spornom slučaju koji je izazvao gnev građanskog društva povučene su, saopštilo je danas rusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Golunov će danas biti oslobođen iz kućnog pritvora i optužbe protiv njega su povučene", rekao je ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev u saopštenju.

Kolokolcev je saopštio da će biti ukinuta mera kućnog pritvora zbog odsustva dokaza da se Golunov bavio prodajom narkotika.

Pripadnici policije koji su učestvovali u hapšenju novinara Ivana Golunova su suspendovani sa posla u periodu provere, rekao je ministar.

On je saopštio da će tražiti od predsednika Vladimira Putina da šef za borbu protiv trgovine narkoticima Moskve bude smenjen sa te funkcije.

Talas podrške ruskom novinaru Golunovu nakon hapšenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Istraživački novinar nezavisnog portala "Meduze" Golunov uhapšen je u centru Moskve 6. juna kada je išao na sastanak sa izvorom informacije. Kako je saopštila policija, pri pretresu njegovog ranca nađen je mefedron, a pri pretresu njegovog stana više od pet grama kokaina.

Nakon dva dana optužen je za prodaju narkotika u velikim razmerama. Sud mu je odredio kaznu kućnog pritvora na dva meseca.

On je izjavio da je krivično delo montirano i da je povezano sa njegovim istraživanjima o pogrebnom biznisu, čiji dohoci idu visokim činovnicima iz bezbednosnih struktura.

Glavni urednik Meduze Igor Kolpakov rekao je da su novinaru pretili poslednjih godinu dana.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, usled zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal Meduza.

Golunova su podržali mnogi poznati ruski novinari i javne ličnosti, a za sutra je u Moskvi najavljen protest podrške.

XS
SM
MD
LG