Dostupni linkovi

Pronađeno još tijela nakon izvlačenja olupine iz Dunava


Mađarski spasioci na Dunavu
Mađarski spasioci na Dunavu

Timovi za traganje u utorak su pronašli četiri tijela dok su polako izvlačili olupinu broda koji je prije dvije sedmice potonuo u Dunavu u Budimpešti s grupom južnokorejskih turista koja je plovila u njemu, saopštili su zvaničnici.

Turistički brod Sirena potonuo je u roku od nekoliko sekundi kada ga je udario veliki riječni kruzer ispod mosta u mađarskoj prijestonici po obilnoj kiši.

Dvadeset i šest turista i dva mađarska člana posade poginuli su u najtežoj nesreći na Dunavu u posljednjih pola stoljeća. Tijela 24 žrtve su izvučena, dok još četiri žrtve nisu pronađene.

Jedno od tijela primijećenih u kapetanskoj kabini isplivalo je na površinu, saopštio je portparol mađarskih specijalnih snaga, koje koordiniraju operaciju izvlačenja.

"Sada ćemo provesti dodatne provjere u dijjelovima broda u kojima bi moglo biti još žrtava", izjavio je portparol Nandor Jasenszky.

Kapetan kruzera Viking Sigyn, 64-godišnjak koga je policija identifikovala kao Jurija C. iz ukrajinskog grada Odese, priveden je u pritvor nakon što je osumnjičen za izazivanje nesreće. Njegovi advokati tvrde da je on duboko potresen, ali da nije učinio ništa pogrešno.

Kapetan je osumnjičen za težak prekršaj u riječnom saobraćaju koji je doveo do masovnih žrtava, saopštila je policija.

Kompanija Viking Cruises Ltd sa sjedištem u Švicarskoj, u čijem je vlasništvu kruzer, saopštila je da sarađuje s mađarskim istražiocima, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG