Dostupni linkovi

Haradinaj podržao apel Bele kuće za sporazum Kosova i Srbije


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je apel Bele kuće Kosovu i Srbiji da postignu sporazum koji će omogućiti recipročno priznanje.

Haradinaj je nakon vlade na konferenciji za novinare u utorak izjavio da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije ne predstavlja smetnju za nastavak dijaloga, već da je smetnja nespremnost Srbije da prizna Kosovo.

Haradinaj je kazao da je se samit u Parizu, što se Kosova tiče, može održati i da je pre svega potreno da se postigne okvirni sporazum.

"Kako bi napredovali potreban je jedan okvir onoga oko čega da se postigne sporazum, i ne samo za Pariz. Ali, i ako se ne desi Pariz - što je moguće ali ne krivicom Kosova - ukoliko se dijalog nastavi na jesen sa novim posrednikom EU nakon Mogerini, ponovo je potreban jedan okvir sporazuma kako bi se znalo o čemu da se vodi dijalog. Dakle, bez okvirnog sporazuma o elementima o recipročnom priznanju, nema logike", kazao je Haradinaj.

On je dodao da je Kosovo okončalo razgovore sa Srbijom o granicama i da je to zaključeno i briselskim Sporazumom o integrisanom upravljanju granica (IBM), što znači "da Kosovo o tome neće ponovo razgovarati".

"Ne razumem zašto neko mora da priča o granicama sa Srbijom ukoliko postoji potpisani sporazum o IBM-u sa Srbijom. Zašto smo onda postizali sporazum? Zašto je uložen novac? Dakle, zato je potreban okvirni sporazum da se zna o čemu ćemo da razgovaramo", kazao je Haradinaj.

Ranije je Bela kuća, u saopštenju povodom 20. godišnjice okončanja NATO kampanje, pozvala Kosovo i Srbiju da ostave po strani ekstremističku retoriku i da rade na sporazumu koji se fokusira na uzajamno priznanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da je "vrlo moguće da ne bude sastanka u Parizu", na kojem bi predstavnici Srbije i Kosova trebalo da o rešavanju pitanja dijaloga Kosova i Srbije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Srbija je za nastavak dijaloga u Briselu postavila uslov ukidanje takse od 100 odsto, što kosovska strana inače odbija da uradi.

XS
SM
MD
LG