Dostupni linkovi

Kina upozorila SAD da će oštro odgovoriti oko trgovine


Kina će oštro odgovoriti ukoliko SAD insistiraju na eskaliranju tenzija na polju trgovine, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Saopštenje je izdato nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp izjavio da su nove carine spremne za uvođenje ukoliko se na sastanku Grupe 20 u Osaki u junu ne postigne sporazum.

Portparol Ministarstva Geng Šuang saopštio je da neće potvrditi navode o sastanku Si Đinpinga i Trampa, uz napomenu da će takve informacije biti objavljene kada budu dostupne Ministarstvu.

"Kina ne želi trgovinski rat, ali se ne plašimo borbe na polju trgovine. Ukoliko SAD samo žele da pojačaju trgovinska trenja, mi ćemo odlučno odgovoriti i boriti se do kraja", rekao je Geng i dodao da su vrata Kine otvorena za razgovore zasnovane na jednakosti.

Tramp je u više navrata isticao da se sprema za sastanak sa predsjednikom Kine Si Đinpingom tokom samita koji se u Osaki održava krajem mjeseca, ali Kina nije potvrdila da će se sastanak održati.

Američki predsjednik izjavio je prošle sedmice da će donijeti odluku o tome da li da uvede carine Kini na proizvode u vrijednosti od najmanje 300 milijardi dolara.

On je juče istakao da je spreman da uvede nove carine Kini ukoliko se ne postigne napredak u razgovorima sa kineskim predsjednikom na sastanku u Osaki.

XS
SM
MD
LG