Dostupni linkovi

Najavljen protest u Moskvi radi oslobađanja novinara Golunova


Istraživački novinar Ivan Golunov

Novinari, aktivisti i drugi pristaše ruskog istraživačkog novinara Ivana Golunova planiraju održati marš u Moskvi 12. juna kako bi pozvali na njegovo puštanje iz kućnog pritvora zbog optužbe za posjedovanje narkotika koju on poriče.

U saopćenju na Facebooku 10. juna , zaposlenici nekoliko vodećih medijskih kuća u Rusiji izjavili su kako neće tražiti dopuštenje gradskih vlasti da održe marš - dio napora da se nastavi pritisak na ruske vlasti da odustanu od optužbi za koje se tereti neosnovani i politički motivirani.

Golunov je krajem prošlog tjedna bio optužen za pokušaj prodaje velike količine ilegalnih droga.

Najava skupa dolazi u trenutku kada su tri vodeće nezavisne novine u Rusiji objavile identične naslovnice koje su dovele u pitanje motive uhićenja Golunova, koji je bio ozlijeđen u policijskom pritvoru.

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je kako Kremlj prati slučaj protiv Golunova.

"Kremlj, kao što znate, nema pravo komentirati [krivične] slučajeve ... Ali budući da je slučaj visokog profila, naravno, pažljivo pratimo sve njegove detalje", rekao je Peskov.

Internetska stranica Kremlja objavila je da j eruska zaštitinica ljudskih prava Tatjana Moskalkova obavijestila Putina o ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG