Dostupni linkovi

Srbija za izgradnju gasnih elektrana


Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da se planira i ozbiljno radi na gradnji gasnih elektrana u Srbiji, u saradnji sa ruskim "Gaspromom".

Antić je na stručnom skupu "Nedelja energije" rekao da će gradnja gasnih elektrana riješiti velike ekološke probleme, ali i doprinijeti korišćenju novih izvora energije, prije svega obnovljivih.

Naglasio je da Srbija nastoji da prati trendove, da se krenulo u ozbiljne investiticije i da u Srbiji sada postoji više od 500 megavata novih instaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

"Da bi potrošnja iz obnovljivih izvora energije bila kvalitetnija i da bismo išli napred moramo da gradimo ili gasne elektrane, ili reverzibilne hidroelektrane, čime bi sistem bio izbalansiran kad nema vetra i sunca", rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, u proteklih nekoliko godina više od 300 miliona evra investirano je u različite ekološke projekte, a cilj je da se postignu standardi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u EU.

Skup je otvorio zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je istakao da je pitanje energetske efikasnosti prioritet za prijestonicu Srbije, saopšteno je iz gradske uprave.

On je rekao da grad Beograd godišnje izdvaja oko 110 miliona evra za potrošnju energije objekata u javnom sektoru i podvukao da bi veća ulaganja u taj sektor omogućila uštede od 40 odsto, tačnije oko 44 miliona evra.

"Prioriteti će u narednom periodu biti podizanje svesti građana o uštedi energije u stambenim zgrada, kao i da svi javni objekti budu energetski efikasni", dodao je Vesić.

XS
SM
MD
LG