Dostupni linkovi

Djeca poginulih pripadnika IS vraćena iz Sirije u Francusku


Kamp al Hol u Siriji

Dvanaestoro francuske i dvoje djece iz Nizozemske čiji su roditelji poginuli kao borci miltantne Islamske države (IS) vraćena su u Francusku iz Sirije, potvrdio je francuski diplomatski izvor, potvrđujući izjavu kurdske uprave na sjeveroistoku zemlje.

Avion koji je prevozio djecu sletio na vojni aerodrom u blizini Pariza gdje su nizozemski dužnosnici preuzeli svoje državljane, javila je agencija Reuters.

Diplomatski izvor je dodao da su repatrirana djeca "posebno ranjiva" i da se vjeruje da se oko 250 djece drži na nekoliko lokacija u Siriji.

Francuska djeca biti će predana socijalnim službama.

Vlasti u sjeveroistočnoj Siriji pozivaju zapadne zemlje da uzmu natrag građane koji su se pridružili ekstremističkoj grupi Islamska država, kao i njihove rođake nakon što su Sirijske demokratske snage (SDF), koje su poduprle SAD, osvojile posljednju enklavu militanata.

Kurdska vlast prošloga je tjedna repatrirali dvije američke žene zajedno sa šestero djece.

Međutim, malo je zapadnih zemalja koje su voljne prihvatiti svoje građane jer je malo simpatija javnosti prema obiteljima džihadista.

To je pitanje posebno izraženo u Francuskoj, gdje je predsjednik Emmanuel Macron pod pritiskom nakon što je nekoliko muškaraca iz Francuske nedavno osuđeno na smrt u Iraku na temelju optužbi za pridruživanje Islamskoj državi u Siriji.

Francuska vlada odbila je vratiti natrag borce Islamske države i njihove žene.

Administracija kurdske vlade i SDF izjavili su da ne mogu na neodređeno vrijeme zadržati tisuće stranaca, uključujući mnoge džihadiste koji se nisu pokajali, ali još uvijek nema jasnemeđunarodne politikekako riješiti to pitanje.

Mnogi rođaci zarobljenih boraca islamske države nalaze se u al-Holu, logoru za, gdje su međunarodne humanitarne organizacije za pomoć upozorile na teške humanitarne uvjete života u tim logorima.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG